În domeniul auto, uneori vă puteți concentra pe dotările autoturismului pe care îl conduceți și puteți pierde din vedere de un element crucial: importanța și, mai precis, obligativitatea de a purta centura de siguranta auto.
Pe lângă opțiunile scumpe, sisteme de navigație, ecrane tactile cu diagonală cât mai mare sau scaunele îmbrăcate în piele, importanța purtării centurii de siguranță rămâne cel mai controversat aspect când vine vorba despre conducerea unui automobil în România. Mulți șoferi și pasageri deopotrivă încă o consideră incomodă și inutilă. Cu toate acestea, esența acesteia este simplă și profundă: centura sau dispozitivele de siguranță salvează vieți!
În cadrul acestui articol de blog urmează să discutăm în amănunt despre centura de siguranta, legislatie, condiții de siguranță pe timpul deplasării pe drumurile publice și alte câteva detalii de natură informativă. Rămâneți așadar alături de noi până la final și veți afla tot ce trebuie să știți despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.
Cine a inventat centura de siguranta?
Importanța purtării centurii de siguranță: cum vă poate salva viața?
Cu siguranță, ați auzit până acum discuțiile despre centura de siguranța. Există destul de mulți critici ai acestei soluții, însă sunt și șoferi care îi înțeleg rolul. Din nefericire, mulți dintre conducătorii auto devin stricți odată cu ieșirea din țară, unde forțați de fermitatea autorităților șoferul și pasagerul din față poartă centură de siguranță.
Cu toate acestea, regula pare să nu se mai aplice odată întorși în țară. Deși trebuie să poarte centura și în România, mulți șoferi renunță rapid la acest obicei, bazându-se pe faptul că se afla la volanul unui SUV sau al unui model de lux în care „nu are ce să li se întâmple”. Nimic mai fals!
Centura de siguranta nu este doar o bandă de material în jurul corpului dumneavoastră în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Aceste sisteme de siguranță, omologate de producători, pot fi văzute ca un scut vital între dumneavoastră și o tragedie în cazul producerii unui accident rutier.
Alte sancțiuni prevăzute de legislația în vigoare
În afara amenzii și a punctelor de penalizare, legislația rutieră din România poate impune și alte sancțiuni pentru nepurtarea centurii de siguranță. În cazuri grave sau în situații în care un șofer acumulează un număr semnificativ de puncte de penalizare, autoritățile pot decide suspendarea temporară sau chiar retragerea permanentă a dreptului de a conduce.
Conducătorii auto sancționați pentru nepurtarea centurii de siguranță pot fi obligați să participe la un curs de instruire rutieră sau să urmeze un program educativ pentru a înțelege mai bine importanța respectării regulilor de siguranță. Pentru situații extreme sau atunci când vehiculul este considerat periculos din cauza nerespectării regulilor de siguranță, autoritățile pot decide retragerea certificatului de înmatriculare.
Purtați centura de siguranta și mergeți cu grijă pe drumurile publice!
Împreună cu centura de siguranță, este recomandat să vă asigurați întodeauna atunci când vă aflați pe drumurile publice. Mai bine să preveniți decât să tratați! Centura de siguranță în cazul unui impact poate avea beneficii reale, pentru conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul. Sunt șanse reale ca un impact serios să producă accidentări severe după care să nu vă puteți recupera niciodată.
Sunt cazuri în care airbagurile să nu se declanșeze la timp, iar centura de siguranță să fie unicul mijloc prin care puteți rămâne pe loc în momentul unui impact. Purtați fără rețineri centura de siguranta!
1 comentariu
Multi uita sau nu stiu ce inseamna acel ‘SRS’ de pe airbag-uri.
SRS = Suplemental Restrain System, adica e un sistem suplimentar, facut sa mareasca sansele de supravieturi ale UTILIZARII centurii de siguranta. Nu o inlocuiesc sub nici o forma.
+
Nu ati mentionat ca distanta dintre corp si volan trebuie sa fie de minim 30cm, pentru ca sub aceasta distanta airbag-ul are o forta prea mare si poate provoca rani grave.