43% din locuintele din Romania sunt asigurate, procentul fiind mai mare decat cel inregistrat in Bulgaria, de 7%, dar mai redus comparativ cu Ungaria, unde 72% din locuinte sunt asigurate, conform unui studiu realizat de compania de asigurari Generali.
Pretul politelor pentru locuinta (la nivelul portofoliului subsidiarelor Generali) variaza de la 30 de euro in Bulgaria la 167 de euro in Slovenia. Suma medie asigurata in Bulgaria este in jur de 23.500 de euro, iar in Slovenia de 151.000 de euro.
In ceea ce priveste tara noastra, romanii trebuie sa plateasca o prima de asigurare medie in valoare de 69 de euro, iar suma medie asigurata este de 48.500 de euro.
Conform estimarilor Generali, in ultima perioada a crescut valoarea daunelor pe asigurarile de locuinta in Europa Centrala si de Est, pe de o parte din cauza calamitatilor naturale care sunt tot mai dese si mai distrugatoare, provocand daune mai mari, iar pe de alta parte din cauza cresterii numarului de proprietati detinute de o singura persoana.
In Romania si in Ungaria sunt inregistrate scaderi in ceea ce priveste numarul de persoane care isi asigura locuinta, in timp ce in toata regiunea Europei Centrale si de Est, procentul celor care isi asigura casa creste.
In Ungaria, numarul de locuinte asigurate a stagnat, avand in vedere gradul mare de penetrare a asigurarilor de locuinte la nivelul populatiei, in timp ce in cazul Romaniei, dupa o crestere majora in 2011 a asigurarilor obligatorii, s-a ajuns la o scadere mare in 2012, fiindca cei mai multi proprietari de locuinta nu si-au mai reinnoit politele.
In Romania, asigurarea pentru locuinta este obligatorie, insa nu au fost aplicate pana acum sanctiuni in cazul celor care nu au incheiat o astfel de polita. In alte tari, asigurarea pentru casa nu este obligatorie prin lege, insa este ceruta in momentul in care o persoana vrea sa apeleze la o banca pentru credite ipotecare sau pentru locuinta.