1.617 locuinte din Capitala au foste afectate de incendii anul trecut si 2.300 au fost pradate de hoti, conform statisticilor. Lucrurile stau cu atat mai rau, cu cat doar 600 dintre acestea sunt asigurate.Asigurarea locuintei este obligatorie in Romania pentru dezastrele naturale (cutremure, alunecari de teren si inundatii naturale), insa exista mult mai multe riscuri la care poate fi supusa locuinta si care, din pacate, sunt mai frecvente decat cele 3 riscuri incluse in polita obligatorie.
Cat de utila este, de fapt, asigurarea obligatorie a locuintei?
Sa luam ca exemplu un apartament dintr-un bloc din Bucuresti. Sansele sa se sparga o conducta si sa se inunde apartamentul sau sa se produca un incendiu de la electronicasnicele uitate in priza sunt mult mai mari decat sa fie afectata de inundatii naturale sau alunecari de teren. Acelasi lucru este valabil si pentru orasele din provincie.
Polita PAD a fost gandita ca o solutie pentru zonele cu risc crescut de inundatii sau alunecari de teren, pentru celelalte zone ale tarii, nu acopera riscurile cele mai frecvente.
Asigurarea facultativa a locuintei acopera 12 riscuri in plus fata de polita PAD (incendiu, traznet, explozie, caderi corpuri, fenomene atmosterice, izbire vehicule, greutatea stratului de zapada, avalansa, furt, vandalism, apa de conducta, raspundere civila) iar preturile incep de la 10 euro pentru suma asigurata de 20.000 de euro.
Din pacate, majoritatea romanilor aleg sa nu isi asigure locuinta in ciuda pretului mic iar in caz de dauna sunt complet nepregatiti. Pagubele produse in urma unui incendiu se pot ridica la sume foarte mari si in lipsa unei asigurari proprietarii sunt nevoiti sa isi repare singuri locuinta.