Șoferii pot să facă rapid procesul de verificare rovinieta online, prin intermediul unui serviciu pus la dispoziție de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).
Pentru a afla când expiră rovinieta, este necesar ca șoferul să introducă numarul de inmatriculare si seria de sasiu ale masinii. Rezultatul dat este valabil pentru momentul căutarii. Practic, la o verificare rovinieta Romania, soferii verifica rovinieta și află dacă mai este valabilă și dacă da, până când.
Verificare rovinieta valabila – Ce este rovinieta?
Numită și taxă de drum, rovinieta este documentul care permite oricărui șofer să se deplaseze cu mașina sa în afara orașului. Documentul este obligatoriu atât pentru cetățenii români, cât și pentru cei străini care doresc să parcurgă teritoriul țării. Puteți verifica rovinieta online! Trebuie doar să accesați site-ul pus la dispoziție de CNAIR.
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt destul de frecvente, întrucât camerele amplasate pe drumurile naționale verifica rovinieta dupa numar imediat, citind plăcuțele de înmatriculare pentru a desemna dacă mașina are sau nu rovinieta valabilă. Tocmai de aceea, este absolut vital ca înainte să porniți la drum, să faceți o verificare rovinieta dupa numar de inmatriculare. De altfel, este important să mai cunoașteți și că nu puteți face verificare rovinieta fara serie sasiu.
Dacă după verificare rovinieta auto, nu aveți taxa de drum valabilă, o puteți achiziționa de la diverse puncte de vânzare: distribuitori autorizați, precum si posibilitatea de a cumpara rovinieta online.
Cat costa rovinieta și care sunt pașii pentru achitarea rovinietei prin SMS?
Pentru a achita rovinieta prin SMS tot ce trebuie să faceți este:
Să transmiteți la numărul de telefon alocat, prin mesaj text, respectiv numărul de înmatriculare al vehiculului și tipul acestuia
- Veți primi un mesaj text, prin care veți fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate
- Veți confirma emiterea rovinietei prin transmiterea unui alt mesaj text
- Veți primi un alt mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei cu următoarele informații:
o Seria rovinietei
o Numărul de înmatriculare al vehiculului
o Tipul vehiculului
o Anul, luna, ziua expirării valabilității rovinietei
Sursă: CNADNR/Roviniete prin SMS
Care sunt actele necesare pentru obținerea rovinietei?
Actele de eliberare a rovinietelor diferă de la persoană fizică, la persoană juridică, cetățean român sau cetățean străin.
Dacă sunteți persoană fizică, veți avea nevoie de următoarele acte pentru eliberarea unei roviniete:
- Talonul sau cartea de identitate al vehiculului
- Documente vamale dacă vehiculul este înmatriculat temporar
- Cartea de identitate a posesorului
Dacă sunteți persoană fizică, veți avea nevoie de următoarele acte pentru eliberarea unei roviniete:
- Certificat de înmatriculare sau carte de identitate împreună cu o copie conform cu originalul semnată și ștampilată de directorul societății a certificatului de înmatriculare sau cărții de identitate a vehiculului
- Documente vamale în cazul în care vehiculul este înmatriculat temporar
- Cartea de identitate a plătitorului
- Dacă mașina este achiziționată în leasing, este obligatorie prezentarea contractului de leasing
Când expiră rovinieta, pe ce perioadă se poate prelungi valabilitatea?
Perioada maximă de valabilitate a taxei de drum este de 12 luni, însă după termenul de expirare a rovinietei puteți alege să o achiziționați și pe perioade mai scurte, cum ar fi: 24 de ore, o săptămână, 30 de zile sau 90 de zile.
Cât vă costă o rovinietă?
Tarifele diferă de la nevoile fiecărui șofer până la tipul de autoturism cu care dorește să se deplaseze, întrucât costurile sunt raportate la masa vehiculului condus și la categoria de permis a șoferului. Spre exemplu, dacă accesați un calculator roviniete Romania, veți observa că pentru vehicule de transport persoane (cu 9 locuri pe scaune și maximum 23 de locuri pe scaune) costul rovinietei este de 1591,1 lei pe o perioadă de un an.
În schimb, autovehiculele din categoria B, costul total al taxei de administrare a infrastructurii rutiere este de 139.31 lei. Cu toate acestea, există un minim și un maxim pe care le puteți plăti. Ele diferă în funcție de perioade de valabilitate și de tipul autovehiculului, puteți plăti de la 14,89 lei pentru o rovinietă pentru autoturisme valabilă timp de 7 zile până la 2780,23 lei pentru una valabilă 12 luni pentru un autovehicul de transport persoane cu minimum 23 de locuri.
Se verifică chitanța rovinietei? Trebuie păstrată?
După achitarea taxei de drum, indiferent de modalitatea prin care ați procurat rovinieta, este foarte important să păstrați chitanța. Nu are importanță tipul de rovinietă plătită (de la 24 de ore până la un an), dovada prin chitanță trebuie păstrată pentru cel puțin un an de zile de la data achitării.
Motivația din spatele acestei necesități este una cât se poate de simplă. Păstrarea chitanței este importantă, întrucât în cazul în care primiți amendă, deși dețineați la momentul respectiv rovinietă (chiar și pentru 24 de ore), chitanța reprezintă singurul mod prin care puteți dovedi valabilitatea pentru rovinieta verificare. De aceea, CNADNR recomandă păstrarea acestor chitanțe pe o perioadă de cel puțin un an.
Verificare rovinietă – Pași necesari
Pentru a evita neplăcerile, șoferilor li s-a oferit posibilitatea de a verifica valabilitatea rovinietei lor online. Tot ce trebuie să faceți pentru verificarea rovinietei, este să accesați platforma pusă la dispoziție de (CNADNR) și să introduceți următoarele date obligatorii:
- Numărul auto
- Seria de șasiu
- Să bifați căsuța – Nu sunt robot
Serviciul de a verifica valabilitate rovinieta online a devenit posibil în urma numărului mare de plângeri formulate de șoferii care primeau mai multe amenzi în aceeași zi, circulând cu aceeași mașină, pentru că uitaseră să își schimbe rovinieta.
După introducerea corectă a datelor necesare, vor fi afișate următoarele detalii:
- Serie rovinietă
- Număr înmatriculare
- Număr identificare
- Categorie
- Perioadă valabilitate
- Dată/oră start valabilitate
- Dată/oră stop valabilitate
- Data interogării și generării documentului
Avocatul Poporului, Prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, a dorit să intervină, astfel încât să fie modificată legea, considerată abuzivă, care permitea amendarea de mai multe ori, ori de câte ori mașina trecea prin dreptul aparatelor de verificare a rovinietei. Acesta a făcut un demers către CNADNR, propunând ca amenda să fie aplicată după un anumit număr de kilometri parcurși în ilegalitate sau după un anumit număr de zile.
Unde aveți nevoie de rovinietă?
Dacă vă aflați pe drumurile de interes național, ce aparțin proprietății publice a statului care asigură legăturile dintre marile orașe, municipii, reședințe de județ și granițe, atunci veți avea nevoie să achiziționați rovinieta. Pentru a face lucrurile puțin mai simple, iată exact unde prezentarea rovinietei este obligatorie pentru:
- Autostrăzi
- Drumuri expres
- Drumuri nationale Europene (marcate cu E pe hărțile rutiere)
- Drumuri nationale principale (marcate DN pe hărțile rutiere)
- Drumuri nationale secundare (marcate DN pe hărțile rutiere)
De asemenea, menționăm că rovinieta nu este necesară pentru:
- Drumuri județene
- Drumuri comunale
- Drumurile nationale la trecerea prin municipii
Sursă: Portal legislativ
Înainte de a vă lansa pe drumurile publice, asigurați-vă că ați achitat taxa de drum și că ați păstrat chitanța doveditoare plății acesteia. De ce să riscați o amendă neplăcută când puteți verifica atât de simplu online?
Sperăm că ați găsit informatii utile în acest articol și că ați descoperit toate detaliile de care aveați nevoie.
Pe lângă detaliile referitoare la perioada valabilitatii rovinietei, orice șofer trebuie să aibă în vedere următoarele cele mai importante acte asupra sa când urcă la volanul mașinii:
- Buletinul
- Cartea de identitate a vehiculului
- Certificatul de înmatriculare
- RCA
- ITP la zi
- Rovignetă
Dacă nu aveți încă asigurarea RCA, puteți oricând să aruncați un ochi pe Pint.ro și să descoperiți lista de posibilități pentru autoturismul pe care îl conduceți. Comandați simplu și rapid și scăpați de drumurile în plus până la reprezentanță!