Achiziționarea unui autoturism nu se termină odată cu semnarea actelor de vânzare-cumpărare și preluarea propriu-zisă a mașinii. Dacă se întâmplă să fiți în poziția fericită de a achiziționa o mașină la mâna a doua, trebuie să vă gândiți imediat la următorul pas înainte de a circula regulat pe șosea și anume procesul de transcriere auto.
Înmatricularea auto este posibilă atât în cazul pentru înregistrarea vehiculelor din România, cât și în cazul celor din Uniunea Europeană și procesul este similar, cu anumite etape diferite. O transcriere auto poate să reprezinte un impediment pentru anumiți șoferi. Este echivalentul a încă unei etape de birocrație, iar dacă aceștia au nevoie urgentă de autoturisme, procesul poate deveni și mai frustrant.
Este util să înțelegeți de ce procesul de inmatriculare a unei mașini second hand este important și care sunt pașii pentru ca tot procesul să se desfășoare lin. Să nu fie copleșitor pentru dvs. și să nu apară complicații pe parcurs. De aceea, echipa Pint.ro vă prezintă procesul de transcriere auto, pas cu pas, în cazul în care va trebui să faceți în perioada următoare o inmatriculare a unui vehicul la mâna a doua.
Pasul 1: Strângerea tuturor actelor necesare pentru transcriere auto
Pornim de la întocmirea actelor de vânzare-cumpărare. Imediat după ce ați testat mașina pe care ați pus ochii și v-ați convins că bifează toate criteriile necesare pentru a intra în posesia dvs. După ce fostul proprietar a notat pe un talon faptul că în mod oficial v-a transferat mașina în posesia dvs., urmează să mergeți să o transcrieți, în termen de 30 de zile, pentru a vă putea bucura din plin de funcțiile acesteia. Pentru mașinile achiziționate din România, trebuie să strângeți următoarele acte:
- Fișa de înmatriculare cu datele noului proprietar, înregistrată la ANAF
- Actul de identitate al proprietarului în copie și original
- Cartea de identitate a mașinii în copie și original
- Cere de inmatriculare
- Certificatul de inmatriculare al fostului proprietar
- Dovada achitării taxei de înmatriculare a vehiculului (37 de lei)
- Documentul ce atestă dreptul la proprietate al noului posesor
De cele mai multe ori se cere și dovada achitării taxei pentru numărul de înmatriculare și o copie după asigurarea RCA. Acestea se procură între timp și reprezintă niște puncte de reper a pașilor pe care îi veți urma în procesul de transcriere a unui autoturism folosit. Dacă sunteți persoană juridică, trebuie să pregătiți și un document care atesta faptul că reprezentați o organizație și un document de împuternicire.
Actele necesare pentru transcriere auto a unei mașini achiziționate într-unul din statele UE
În situația autovehiculelor achiziționate din alte state membre ale Uniunii Europene, procedura de transcriere prevede aceleași acte. Singurele documente în plus fiind certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman, dovada inspecției tehnice (ITP) și documentele de inmatriculare eliberate de autoritățile statului respectiv în care ați efectuat tranzacția. Procesul în această situație va dura mai mult dacă veți aștepta după diverse acte din străinătate, așa că ar fi mai bine să le obțineți din timp!
Pasul 2: Achitarea taxei aferente transcrierii mașinii
Următorii pași nu vor fi foarte plăcuți, deoarece includ achitarea taxelor necesare. Sumele pe care va trebui să le scoateți din buzunar nu sunt colosale, dar pentru unii șoferi orice taxă în plus este un impediment. Prima oară, trebuie să mergeți la CEC Bank. Veți achita taxa certificatului de inmatriculare, care este 49 de lei.
Din păcate, seria taxelor nu se termină la bancă. Următoarea oprire pe care trebuie să o faceți este la Direcția de Taxe și Impozite a orașului din care faceți parte. Aceasta trebuie radiată pe numele fostului proprietar și declarată pe numele noului proprietar. De asemenea, înainte de a merge la Taxe și Impozite, asigurați-vă că mașina este vizată, la sediul ANAF de unde aparține vechiul posesor, de la care ați cumpărat mașina.
Pasul 3: Vizita la sediul ANAF
La ANAF, trebuie să inițiați demersurile pentru calcularea timbrului de mediu. Trebuie să mergeți tot la organul fiscal din orașul sau localitate de unde aparțineți. Aici veți înainta cererea și veți primi înștiințare cu suma datorată. Puteți plăti timbrul fie la un sediu ANAF, fie la trezorerie.
Pasul 4: Încheierea unei polițe de asigurare RCA
Polițele de asigurare auto sunt necesare pentru a putea circula pe drumurile naționale. Asigurarea RCA este obligatorie și trebuie să vă ocupați de acest lucru pentru a transcrie un autoturism. În funcție de criteriile la care vă încadrați, suma pe care o puteți plăti pentru o asigurare auto RCA diferă. Ofertele polițelor RCA depind și de consumul mașinii, așa că noul proprietar trebuie să țină cont și de acest lucru, atunci când alege să cumpere și să transcrie un vehicul.
Puteți să câștigați timp dacă folosiți un calculator online. Acesta vine cu mai multe beneficii, printre care compararea ofertelor de asigurare RCA, costuri suplimentare zero, informații amănunțite ușor de accesat și ajutor în cazul în care doriți să luați legătura cu o casă de asigurări. Transmiterea dreptului de proprietate se poate face doar atunci când asigurarea auto este la zi. Noul proprietar nu va prelua punctele malus de la proprietarul anterior.