Începând cu jumătatea lunii august 2022, șoferii nu vor mai putea parca oriunde în centrul Bucureștiului fără să scoată din buzunar între 2,5 și 10 lei pe oră în funcție de zona în care parcheaza ori fără să încheie abonamente speciale de parcare Bucuresti.
Primăria Capitalei a anunțat că va începe să ia măsuri drastice și să aplice o politică mai strictă împotriva celor care parchează ilegal, în special pe trotuare, în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni, în intersecții și în parcările publice cu plată.
Anunțul reprezentanților Primăriei Municipiului București vine ca o surpriză neașteptată pentru șoferi, însă regulile de parcare Bucuresti nu sunt nou apărute. Încă din 2019 există aceste reglementări pentru locurile de parcare publică din interiorul inelului median, însă noutatea este adusă de sancțiunile aplicate șoferilor care își lasă mașinile pe domeniul public fără să achite tariful de parcare.
Rămâneți în continuare alături de noi și veți afla tot ce trebuie să știți despre noile reglementări privind parcarea în centrul orașului. Printre cele mai importante detalii pe care le vom puncta în cadrul acestui articol sunt următoarele:
- Noile reguli de parcare cu plata Bucuresti
- Diferența dintre locuri de parcare albe și albastre
- Tariful de parcare delimitat pe zone
- Sancțiunile aplicate șoferilor care parchează fără să plătească
- Achitarea taxelor de parcare Bucuresti si tipurile de abonamente de parcare
1. Noile reguli de parcare Bucuresti
Pentru a soluționa rapid numarul tot mai mare de autoturisme parcate ilegal pe trotuare, în stațiile de autobuz, în intersecții sau chiar pe trecerile de pietoni, Primăria Municipiului București subliniază importanța serviciului public de parcare Bucuresti.
Prin urmare, începând cu jumătatea lunii august a acestui an, parcările din București devin rând pe rând parcări cu plată. Parcarea ilegală sau folosirea neregulamentară a locurilor de parcare Bucuresti marcate cu albastru și administrate de PMB atrag după sine sancțiuni usturătoare pentru șoferii bucureșteni.
2. Locuri de parcare albastre și albe: Care este diferența?
Locurile de parcare trasate cu linii albe marchează parcări de reședință, ocupate nominal de fiecare proprietar în parte și administrate de primăriile de sector. Diferit de locurile de parcare marcate cu alb, parcările albastre sunt disponibile pentru moment doar în centru și pot fi folosite de orice șofer care plătește contravaloarea taxei de parcare Bucuresti.
Este foarte important de reținut diferența dintre cele două tipuri de parcări, întrucât noile prevederi anunțate de Primăria Municipiului București fac referire exclusiv la zonele de parcare marcate cu albastru.
Mai mult, pentru a încuraja spiritul civic și a susține într-un mod apăsat noile prevederi, primarul general a anunțat că atât domnia sa, cât și funcționarii publici ai PMB se vor supune deopotrivă acestui nou regulament, redând cetățenilor locurile libere de parcare din jurul instituției sub formă de parcări albastre:
„Niciun angajat al primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur. (…) toate locurile de parcare din jurul primăriei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine dorește”, a declarat primarul general.
3. Amenda parcare Bucuresti și sancțiunile aplicate șoferilor
Conform prevederilor hotărârii aprobate de Consiliul General al Municipiului București, orice șofer care parchează o mașină pe locurile de parcare marcate cu albastru trebuie să achite taxa aferentă de parcare Bucuresti.
Șoferii care staționează sau parchează autoturismul pe domeniul public în intervalul orar 07:00-23:00, de luni până vineri, riscă amenzi de 200 lei pe zi, blocarea roților și chiar ridicarea autoturismului dacă nu plătește taxa de parcare. Pe de altă parte, pentru șoferii care parchează ilegal sunt prevăzute amenzi între 290 lei și 725 de lei, împreună cu 2 sau 3 puncte de penalizare.
4. Parcare cu plata Bucuresti: Care este tariful de parcare în funcție de zona?
Tariful de parcare Bucuresti este delimitat în funcție de cele trei zone de acoperire: zona 0, zona 1 și zona 2. Zona 0 este cea din jurul Universității, fiind delimitată de Piața Rosetti și bulevardul Hristo Botev. Zona 1 face referire la aria cuprinsă între zona 0 și Piața Francofoniei, iar zona 2 este marcată de sfârșitul zonei 1 și limita administrativă a Municipiului București.
Plata taxei de parcare Bucuresti se aplică de luni până vineri, între orele 07:00 și 23:00 și este împărțită astfel:
- zona 0: 10 lei/oră
- zona 1: 5 lei/oră
- zona 2: 2,5 lei/oră
5. Cum se achită taxa de parcare Bucuresti?
O dată cu noile prevederi, căutarea unui loc de parcare Bucuresti a devenit mult mai la îndemâna oricui. Noile tehnologii le permit șoferilor să găsească, dar și să plătească online parcarea în oraș. Dumneavoastră vă puteți asigura un loc de parcare Bucuresti fie prin intermediul unei aplicații și plata cu cardul bancar, prin SMS sau cu plată cash:
- Puteți instala aplicația Parking Bucuresti, disponibilă gratuit în AppStore și Google Play, prin care veți localiza, rezerva și plăti cu ușurință cel mai apropiat loc de parcare din raza pe care vă aflați
- Începând cu luna septembrie a acestui an, veți putea efectua anticipat plata și prin aplicația Am Parcat
- Pentru aceia dintre dumneavoastră care preferă să nu folosească cele două aplicații, plata se mai poate face și prin SMS la 7458 sau în numerar la oricare dintre punctele de parcare Bucuresti administrate de Compania Municipală Parking București
6. Abonamente parcare Bucuresti pentru riverani
Dacă aveți reședința în apropierea zonelor de parcare marcate cu albastru, pe baza actului de identitate și a certificatului de înmatriculare al autoturismului, puteți beneficia de un abonament încheiat direct din aplicația Parking Bucuresti.
Tarifarea este stabilită în funcție modalitatea prin care alegeți să ocupați locul de parcare (cu sau fără rezervare) și de intervalul pentru care încheiați abonamentul:
Zona 0
- Abonament lunar: 200 lei fără rezervare/900 lei cu rezervare
- Abonament anual: 2.000 lei fără rezervare/ 8.640 lei cu rezervare
Zona 1
- Abonament lunar: 100 lei fără rezervare/700 lei cu rezervare
- Abonament anual: 1.000 lei fără rezervare/ 6.720 lei cu rezervare
Zona 2
- Abonament lunar: 80 lei fără rezervare/400 lei cu rezervare
- Abonament anual: 800 lei fără rezervare/3.480 lei cu rezervare
Sursă: Primăria Municipiului București
7. Abonamente parcare Bucuresti pentru persoane fizice și juridice
Persoanele fizice și juridice au posibilitatea de a opta pentru abonamentele speciale de parcare Bucuresti pentru intervale de o zi, o săptămână, o lună, un semestru și chiar un an. Tarifele pentru persoanele juridice sunt cu 33% mai mari decât pentru cele fizice:
- Zona 0: 75 lei/zi, 300 lei/săptămână, 1.050 lei/lună, 5.250 lei/semestru, 9.450 lei/an
- Zona 1: 38 lei/zi, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru, 4.725 lei/an
- Zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru, 1.890 lei/an
Sursă: Primăria Municipiului București
8. Se poate parca și în alta zona față de cea pentru care ați încheiat abonament?
Chiar dacă ați rezervat sau achitat un loc de parcare într-o anumită zonă, există posibilitatea atât pentru riverani, cât și pentru persoanele fizice și juridice să poată parca autoturismul și în alte zone de parcare marcate cu albastru. Exceptând cazul în care ați efectuat plata pentru un loc de parcare în zona 2, vă puteți parca autoturismul după cum urmează:
- Șoferii care au achiziționat parcare cu plată în zona 0 pot ocupa și locuri de parcare din zonele 1 și 2
- Șoferii care au achiziționat parcare cu plată în zona 1 pot ocupa locuri de parcare și din zona 2
9. Se mai poate parca gratuit în București?
Potrivit primarului general, în teorie, șoferii pot în continuare să parcheze gratuit în centru dacă găsesc locuri libere la marginea bordurii și dacă există un semn care indică faptul că este permisă parcarea.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest scenariu să devină o realitate pentru șoferii bucureșteni, având în vedere numarul tot mai crescut al autoturismelor care circulă pe drumurile publice.