Ați pierdut-o sau v-a fost furată? Chiar dacă nu trebuie să o purtați cu dumneavoastră pe timpul deplasării, cartea de identitate auto este „certificatul de naștere” al mașinii pe care o conduceți. Acest document reprezintă una dintre cerințele obligatorii pentru libera circulație pe drumurile publice în conformitate cu prevederile legii.
Eliberată de Registrul Auto Român, cartea de identitate a vehiculului CIV conferă posibilitatea de identificare rapidă a unui autovehicul pentru care se întrevăd demersurile de înscriere în circulație. CIV-ul este important, așadar, atât pentru înmatricularea unui autovehicul, dar și pentru radierea acestuia.
În cadrul acestei postări de blog, ne-am propus să discutăm în detaliu despre importanța cărţii de identitate a vehiculului CIV, ce detalii tehnice conține și ce trebuie să faceți în caz de pierdere sau chiar furt.
Citiți în continuare pentru a afla:
- Ce este cartea de identitate auto?
- Ce informații conține cartea de identitate auto?
- Ce trebuie să faceți în cazul pierderii cărţii de identitate?
- De ce documente aveți nevoie pentru un duplicat al cărţii de identitate?
- Cât durează procesul de eliberare duplicat al cărţii de identitate?
Ce este cartea de identitate auto?
Dacă conduceți în România, atunci știți cât de importanta este cartea de identitate auto. Așa cum sugerează și denumirea, cartea de identitate a vehiculului, CIV, este un act cuprinzător în care sunt enunțate toate datele tehnice și de identificare ale unui autovehicul, cât și detalii cu privire la deținătorul sau succesiunea de deținători legali ai acestuia.
Cartea de identitate auto este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) vehiculelor înmatriculate sau acelora omologate în vederea înmatriculării și determină în urma unei analize a condițiilor tehnice, dacă acestea respectă cerințele de siguranță pentru libera circulație pe drumurile publice din România.
Notă: Pentru autoturismele cumpărate la mâna a doua, cartea de identitate auto nu este eliberată de RAR în vederea identificării bunului, ci este preluată de la vechiul proprietar, care are obligația să facă transcrierea autovehiculului și să întocmească seria de documente care atestă calitatea de deţinător al noului proprietar auto.
Ce informații conține cartea de identitate auto?
Actul de identitate al mașinii dumneavoastră este alcătuit din 4 pagini distincte în care sunt menționate detalii și date tehnice despre autoturism, cât și informații despre proprietarul, respectiv istoricul proprietarilor auto.
Prima pagină a cărţii de identitate a vehiculului CIV prezintă numărul de înmatriculare al autoturismului, detalii despre proprietar, autoritatea competentă care efectuează înmatricularea cu data înmatriculării, semnătura și ștampila.
Paginile doi și trei punctează informațiile tehnice și de identificare ale autoturismului. Pe pagina a doua sunt trecute detalii precum numărul de înmatriculare, culoarea autoturismului, modelul și caroseria, masa și greutatea.
Pe următoarea pagină destinată tot autovehiculului sunt precizate aspecte privind facilitățile și performanța mașinii: de la numărul de locuri, puterea motorului, trepte de viteză, până la cai putere și nivelul sonorului la staționare. Ultima pagină marchează o rubrică specială de mențiuni, pe care se trec, de regulă, noii proprietari ai autovehiculului în cazul în care bunul este transferat unui alt proprietar.
Ce trebuie să faceți în cazul pierderii cărții de identitate?
În cazul în care ați pierdut sau v-a fost furată cartea de identitate auto, va trebui să solicitați o cerere pentru obținerea unui duplicat CIV. Procedura de eliberare duplicat al cărţii de identitate este una amănunțită, fiindcă va trebui să parcurgeți următorii pași:
- Trebuie să faceți o vizită la RAR pentru eliberarea și completarea a două cereri tipizate cu privire la publicarea unui anunț de pierdere în Monitorul Oficial, cât și pentru eliberarea unui duplicat al cărții auto
- Publicarea unui anunț în Monitorul Oficial cu privire la pierderea cărții de identitate auto
- Declararea pierderii cărții auto la cea mai apropiată secție de poliție de dumneavoastră
- Cumpărarea Monitorul în care ați publicat anunțul cu privire la pierderea/furtul cărţii de identitate auto
- Achitarea taxei de eliberare a duplicatului CIV în valoare de 200 RON
- Pentru obținerea duplicatului CIV este obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării și a obținerii duplicatului pentru cartea de identitate auto cu aceeași serie CIV cu cea pierdută sau furată
De ce documente aveți nevoie pentru un duplicat al cărţii de identitate?
Procedura de eliberare a duplicatului CIV este obligatorie în cazul în care vă doriți să circulați în continuare cu autoturismul pe drumurile publice ale țării. Prin urmare, pentru a intra în posesia noii cărți auto, va trebui să pregătiți o serie de documente care diferă în funcție de calitatea deținătorului auto.
Dacă deţinătorul este persoană fizică
- cerere pentru obținerea unui duplicat carte de identitate auto de la RAR
În conformitate cu prevederile legii, cererea pentru obținerea duplicatului cărţii de identitate auto trebuie completată olograf (scrisă de mână) de către solicitant, pe propria răspundere și semnată în prezenţa angajatului R.A.R care efectuează prestaţia tehnică
- actul de identitate al solicitantului
- documente care atestă calitatea de deţinător legal a solicitantului
Dacă solicitantul cererii de eliberare a duplicatului pentru cartea de identitate auto nu este același care figurează ca deţinător în evidenţele autorităţii de înmatriculare, va fi nevoie de alte câteva documente precum act de vânzare cumpărare, factură, act de adjudecare. Mai mult decât atât, veți avea nevoie și de reprezentare legală (împuternicire notarială) dacă deţinătorul auto nu este același cu solicitantul cererii de eliberare a duplicatului.
Dacă deţinătorul este persoană juridică
Adițional celor menționate anterior, dacă deţinătorul este persoană juridică, atunci va trebui să solicitați prezentarea actului de reprezentare printr-o delegație. Această reprezentare legală trebuie să cuprindă următoarele:
- datele de identitate ale reprezentantului deţinătorului auto
- datele de identificare ale vehiculului (identificare: seria de şasiu sau tipul de caroserie)
- specificarea motivului pentru care s-a emis delegaţia (eliberare duplicat al cărții auto)
- delegația trebuie să poarte număr de înregistrare și să fie ștampilată de emitent
Cât durează procesul de eliberare duplicat al cărţii de identitate?
Cartea de identitate auto este un document esențial, întrucât este necesară la înmatricularea unei mașini, la solicitarea unei asigurări auto, cât și la radierea acesteia din circulație. Dacă vă pierdeți cartea de identitate auto, puteți solicita un duplicat la RAR.
Cu o pregătire adecvată, puteți obține duplicatul cărții auto în cel mai scurt timp. Procesul este destul de simplu și poate fi finalizat în doar o zi, însă pentru a menține o evidență clară asupra timpului efectuării întregului demers, vă puteți aștepta ca procedura să dureze între 2 și 3 zile lucrătoare.
Un ultim aspect despre cartea de identitate auto este că nu va trebui să faceți programare la Registrul Auto Român pentru eliberarea duplicatului. Din acest motiv procedura nu este atât de complicată cum părea la prima vedere, ci doar trebuie să fiți atent să întruniți toți pașii necesari.