Mult mai prietenoase cu mediul, cu un consum redus și o propulsie pe bază de energie regenerabilă, mașinile electrice au un mare potențial să transforme mobilitatea urbană într-un spațiu verde cu emisii mult mai mici pe durata ciclului de viață, dacă discutăm despre un motor plug-in hybrid și cu zero emisii la țeava de eșapament în cazul unui autovehicul electric.
România începe treptat să se alinieze celorlalte state din Europa și își încurajează cetățenii în direcția achiziționării de motoare electrice sau plug-in hybrid cu ajutorul programului Rabla Plus. Astfel, prin casarea unui model mai vechi de mașină, statul român acordă eco-bonusuri de până la 51.000 lei pentru un autovehicul electric și 26.000 pentru modele hybrid.
Planul de costuri acoperite de eco-bonusuri sună promițător pentru un viitor verde, însă dacă ar fi să faceți o alegere între un hybrid și un autovehicul electric, ce motor este mai potrivit pentru oraș?
În această postare de blog, vom analiza câteva dintre avantajele și dezavantajele motoarelor electrice și hibride și vă vom ajuta să decideți ce tip de autovehicul electric este mai potrivit pentru mobilitatea dumneavoastră urbană.
Mașini electrice: Avantajele și dezavantajele unui automobil electric
Un autovehicul electric poate fi o soluție optimă pentru a asigura un stil de condus eficient într-un mediu urban. Cu zero emisii și, de obicei, un cost de întreținere mult mai scăzut decât un vehicul pe benzină/motorină, gama de mașini electrice propune motoare performante care asigură 100% din cuplul disponibil instantaneu.
Cu toate acestea, „problema” unui autovehicul electric apare pe distanțe mai lungi de condus. Pentru a fi sigur, este întotdeauna mai bine să verificați manualul de utilizare al mașinii pentru informații specifice privind autonomia asigurată de motorul electric.
Deși autonomia mașinilor electrice a crescut în ultimii ani, este totuși important să știți cât de departe puteți ajunge cu un autovehicul electric la o singură încărcare. În general, vă puteți aștepta ca gama de mașini electrice să parcurgă între 150 și 250 de kilometri înainte de a avea nevoie de noul ciclu de încărcare al bateriei.
Pentru a parcurge distanțe lungi, va trebui să renunțați la aerul condiționat, scaunele încălzite sau alte caracteristici care vor consuma energie în exces. Călătoriile extra-urbane sunt și ele puse sub semnul întrebării cu un autovehicul electric.
Un traseu care depășește autonomia de funcționare a vehiculului necesită o planificare prealabilă, în funcție de disponibilitatea stațiilor de încărcare. Și, din nou, dacă doriți să obțineți potențialul maxim de funcționare de la un autovehicul electric pe distanțe lungi, anumite caracteristici ale mașinii vor trebui folosite doar atunci când este strict necesar.
Tipologia mașinilor hybrid
Popularitatea mașinilor hybrid crește aproape exponențial, grație dualității gamei de motoare. Totuși, știați că tehnologia complexă a motoarelor hibride este împărțită într-o serie de trei modele diferite? Discutăm în continuare despre modelul semi-hybrid, full-hybrid și, bineînțeles, modelul plug-in hybrid.
O mașină semi-hybrid nu poate fi catalogat drept un autovehicul electric, întrucât motorul său nu poate propulsa mașina pe cont propriu. Motorul electric, însă, doar îi oferă asistență celui tradițional, ceea ce face ca acest tip de vehicul să fie mai eficient pe distanțe scurte și să reducă emisiile.
O serie full-hybrd, în schimb, propune un model de motor care poate acționa mașina pe cont propriu, însă doar pe distanțe scurte. Practic, acest tip de autovehicul asigură o mai bună eficiență din punctul de vedere al consumului de combustibil decât modelele de motoare semi-hybrid și, bineînțeles, cele cu combustie.
Mașinile hibride plug-in sunt similare cu modelele full-hybrid, dar cu o diferență esențială — bateria poate fi conectată la o sursă de energie externă pentru a se reîncărca, ceea ce le face mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. Mașinile hibride plug-in sunt adevărate vehicule electrice pentru distanțe mai scurte, dar pot trece la un motor cu combustie tradițională atunci când este necesar pentru călătorii mai lungi.
Sunt mașinile hybrid o alternativă optimă?
Spre deosebire de un autovehicul electric, mașinile electrice de tip hybrid combină utilizarea unui motor electric cu cea a motoarelor mici cu ardere internă. La turațiile mai mici ale motorului, controlul este asigurat de partea electrică, în timp ce la turațiile mai mari, puterea auto este asigurată de motorul cu ardere internă.
Cu privire la emisiile de gaze, mașinile hibride sunt eclipsate din punct de vedere ecologic de mașinile complet electrice, însă reprezintă o alternativă mult mai viabilă pentru oraș, având în vedere cum funcționează un motor hybrid.
Mașinile hibride sunt mai potrivite pentru conducerea în oraș, deoarece schimbul între modul electric și cel tradițional asigură o putere mai mare și o autonomie sporită, deoarece la fiecare frânare pe care o faceți într-un trafic aglomerat sursa electrică asigură încărcarea regenerativă.
Cum diferă un motor hybrid de un motor electric?
Principala diferență dintre o mașină hybrid și un autovehicul electric constă în modul în care cele două sunt alimentate. Vehiculele complet electrice se bazează doar pe electricitate, în timp ce vehiculele hibride se bazează adesea pe o combinație de energie electrică și combustibil.
Aceasta nu este, însă, singura diferență. Vehiculele electrice nu generează emisii pe țeava de eșapament (există unele excepții), în timp ce vehiculele hibride generează emisii pe țeava de eșapament atunci când combustibilul lor este ars.
În plus, autonomia de rulare pentru un autovehicul electric este de obicei mai scurtă decât intervalul de rulare pentru unul hibrid. Acest aspect este cauzat de o autonomie mai limitată a bateriei unui autovehicul electric și de opțiunea de frânare regenerativă asigurată de modelele de mașini hibride.
Stilul de condus și mașinile electrice
Bateria electrică se potrivește cel mai bine persoanelor care fac o mulțime de navete scurte și preferă un stil de condus sustenabil. Dacă vă știți o persoană căreia îi place să parcurgă distanțe lungi, poate că un autovehicul electric cu o autonomie medie de 100 km nu va fi de ajuns.
Cu un hibrid, atunci când conduceți cu viteză redusă sau în timp ce circulați în orele de vârf, utilizați în mod eficient energia electrică și nu consumați combustibil. Mașinile hibride sunt, de asemenea, eficiente pe drumurile urbane, însă și pe autostrăzi, deoarece folosesc motoare duale care utilizează eficient motorizarea duală.
Întrebarea rămâne deschisă: Electrice sau hibride?
Ambele tipuri de vehicule oferă beneficii unice, însă important este să decideți asupra tipului de autovehicul electric în funcție de preferințele dumneavoastră de șofat. Deși există unele diferențe între mașinile hibride și electrice, ambele au un potențial extraordinar de a reduce emisiile și de a economisi consumul de combustibil pe termen lung. Cu atât de multe mărci și modele diferite disponibile de la SUV la hatchback, este important să vă documentați înainte de a lua o decizie cu privire la următorul dumneavoastră autoturism.
Pentru asigurari auto indiferent de tipul autoturismului, apelati cu incredere la Pint.ro!