Deja nu mai este o surpriză că preturile standard, dar și premium pentru carburant au crescut în mod accelerat în ultimele săptămâni. Contextul actualizat a creat anumite valuri de tensiune în rândul șoferilor. În special, afectați au fost aceia care activează în industria de transport și sunt nevoiți să facă periodic plinul de motorina sau benzina.
Dar, dacă ar fi să facem împreună un istoric al costurilor pentru benzină și motorina diesel, probabil că am fi surprinși să observăm că aceste majorări nu sunt deloc neobișnuite. În România, cât și în întreaga lume, se practică periodic majorări de pret benzina pe litru sau motorina.
Rămâneți în continuare alături de noi și urmăriți acest articol până la final pentru a afla cu cât a crescut pretul pe litru de combustibil (atât pret benzina, cât și pretul pentru motorina), care sunt factorii care influențează aceste fluctuații și majorări de pret și care sunt alternativele pentru aceia care își doresc să circule la fel de des cu propriul autoturism pe drumurile publice din România și nu numai.
Pret benzina și motorina: Scumpirile de pret în ultima perioadă
Trendul de majorări pentru pretul pe litru de benzină și motorină nu a început de anul acesta. Industria de petrol practică de o bună perioadă scumpiri mici de pret, dar dese încă de câțiva ani în coace. Practic, dacă ar fi să facem împreună un istoric pentru preturile pe carburanți, am observa o diferență semnificativă între luna Martie a anului 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Istoric majorări/plafonări pret benzina
Conform istoricului actualizat de la o lună la alta, preturile pe carburanți au fost majorate cu câte 0,10 lei-0,40 lei la fiecare 30 de zile ale lunii. Așadar, potrivit euload.com, în România pretul standard pentru benzina s-a majorat în decursul unui singur an cu aproape 2 lei pe litru de combustibil.
Cu toate acestea, se poate observa din graficul ilustrat mai sus, faptul că preturile pe litru de combustibil nu au crescut în fiecare lună. În unele cazuri, conform graficului actualizat lunar, pretul pe litru de combustibil s-a plafonat chiar și cu până la 0,30 lei pe litru.
Sursă informații fluctuații pret benzina: euload.com
Crestere pret carburant și factorii care influențează pretul combustibilului
Preturile pentru benzina standard și premium, cât și pentru motorina diesel se află în strânsă legătură cu o serie de factori care determină majorările, respectiv plafonările de pret. Așadar, majorările pe litru de combustibil din ultima perioadă în România nu sunt impuse de comercianții de combustibil, ci aceștia urmăresc să afișeze un pret actualizat și raportat la piață.
Prin urmare, fluctuațiile de pret sunt cauzate, în principal, de următorii factori: preturile internaționale ale materiei prime (țițeiul) și a produselor finite (benzina, motorina diesel), evoluția cursului de schimb valutar RON/dolar, cât și taxele petroliere impuse de fiecare stat în general și impuse de România în particular.
Statistici internaționale pret benzina
Conform analizelor internaționale, pretul barilului de țiței a cunoscut o creștere puternică în ultimii ani, de la 68,27 de dolari/baril în prima parte a anului 2019 până în prezent la un pret de aproximativ 116,80 dolari/baril.
Fluctuații pret benzina/motorina și țiței
Concomitent cu această creștere, pretul pe combustibil, fie benzina sau motorina diesel (standard și premium) s-au majorat și ele. Majorarile de pret pe litru la pompa de încărcare au cunoscut treptat creșteri cu câte 0,10 RON ajungând la creșteri de până la 0,40 RON/pret litru de combustibil.
Depreciere RON în creșterea de pret benzina
Un alt factor care a contribuit la creșterea de pret benzina/motorina l-a reprezentat deprecierea RON-ului în raport cu celelalte monede de circulație, dolar sau euro. Cursul în lei a crescut pentru cumpărarea monedei de schimb, astfel că și preturile s-au majorat o dată cu această depreciere a monedei naționale.
Cum puteți verifica în timp real pretul pe carburant?
Era internetului simplifică semnificativ felul în care puteți verifica pretul oricărui produs de pe piață. În 2022, puteți afla costul asigurarii RCA pe platforma specializată a unui site de profil așa cum este platforma Pint.ro, calculator RCA, însă la fel de ușor se poate afla și creșterea de pret benzina sau motorină diesel.
Există atât de multe platforme online prin care dumneavoastră puteți verifica pretul in lei pentru benzina sau motorina în funcție de specificațiile autovehiculului dumneavoastră. Preturile în creștere pe carburanți pot conduce spre o nouă formă de alimentare a autoturismului dumneavoastră.
V-ați gândit la alimentarea GPL până acum? Chiar dacă nu este la fel de populară în rândul șoferilor, alimentarea GPL poate reprezenta o alternativă bună de carburant. Pretul de alimentare este mult inferior celui pe motorină diesel și sub marja de pret benzină.
Diferă preturile pe carburanți în funcție de zonă?
Ați sesizat până acum că preturile exprimate în lei pentru carburanți diferă de la o stație de alimentare la alta? Și nu, nu ne referim la stațiile de alimentare cu carburanți (benzină sau motorină) ale aceluiași brand. Există fluctuații de pret la benzină standard pentru stațiile aceluiași brand, în zone diferite ale orașului și ale țării.
Rămâneți pe blogul Pint.ro pentru și mai multe detalii din domeniul auto!
Pe lângă facilitatea procesului de achiziționare a politelor de asigurari, Pint.ro vă pune la dispoziție un portal cu informații cu și despre mașini, pentru ca dumneavoastră să fiți întotdeauna informat cu privire la ultimele noutăți din domeniu. Rămâneți cu ochii pe Pint.ro și nu uitați, încheiați o asigurare RCA obligatorie pentru circulația pe drumurile publice și un CASCO complet pentru liniștea dumneavoastră!