Printr-o retrospectivă a anului precedent, vă puteți da seama că noile reguli intrate în vigoare în noul cod rutier pentru anul 2022 vin ca măsuri de prevenție și protecție pentru stilul de conducere agresiv, ori neglijent. Modificările sunt, deci, rezervate ca o soluție de reducere a numărului însemnat de accidente auto produse anual în trafic.
Conform prevederilor Guvernului, șoferii vor fi sancționați de acum pentru încălcarea regulilor de circulație, conducere pe sens opus, folosirea excesivă și nejustificată a benzii de urgență pe autostradă, depășirea neregulamentară și comportamentul agresiv în trafic.
Alături de aceste modificari, au mai fost introduse și altele, iar sancțiunile însumează un numar covârșitor de amenzi și penalizări cu privire la permisul auto de conducere. Rămâneți alături de noi și salvați acest articol pentru a-l avea repede la îndemână de fiecare data când aveți nevoie de eventuale actualizări ale informațiilor știute despre noile modificari privind conduita rutiera.
Ce modificări și reguli au intrat în vigoare în noul cod rutier?
Dacă în trecut amenzile nu îi stăpâneau pe șoferi să respecte conduita rutiera, anul 2022 vine cu noi modificari de lege auto la codul rutier. Conform noilor reguli, conducătorii auto vor fi trași la răspundere pentru conducere sau întoarcere pe contrasens pe autostradă, pentru depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h și pentru nerespectarea unor reguli de circulație privind trecerea la nivel cu linia de cale ferată.
Cele mai recente reglementări prevăzute în noul cod rutier vor fi sancționate cu amenzi, cât și cu retragerea dreptului de a conduce prin suspendarea permisului auto pe o perioada de 4 luni. Permisul auto va mai putea fi reținut de către organele de lege pentru 3 luni (90 de zile) și pentru circulația neregulamentară pe banda de urgență pe autostradă.
Sursă: codrutier.ro/Codul rutier
Modificari privind permisul auto de conducere: Ce trebuie să respecte șoferii?
Principalele modificari aduse în codul rutier fac referire, în mod special, la permisul auto, întrucât sunt stipulate amenzi și chiar rețineri ale permisului auto în noul cod rutier cu privire la o serie de evenimente practicate de șoferi.
Permisul auto de conducere, va fi mai greu de păstrat de anul acesta, de către șoferii care nu întrunesc reglementările și noile reguli de circulație pe drumurile publice. Principalele măsuri privind noul cod rutier arată că șoferii trebuie să fie mai prudenți și să acorde o mare atenție în trafic, dar și la ceilalți participanți auto.
În baza noilor reglementări, aproape orice act neconvențional produs în trafic poate atrage după sine retragerea dreptului de a conduce. Depășirea vitezei cu 70 km/h, anterior prevăzută cu o limită de 50 km/h se va finaliza cu reținerea actului pentru o perioadă de 120 de zile. La fel se întâmplă și pentru nerespectarea obligativității de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sau semibarierele sunt deja coborâte ori în curs de coborâre.
În plus, în urma modificărilor aduse la codul rutier pentru conducerea pe autostradă, permisul va fi luat tot pentru o perioadă de 4 luni, în cazul în care nu se respectă sensul de mers, se produc întoarceri neconvenționale sau mersul înapoi.
Alte prevederi și modificari referitoare la drepturile șoferilor de a conduce pe drumurile publice fac referire la conduita pe șosea, respectiv la păstrarea unui minim de respect față de ceilalți participanți auto. Conform noului cod rutier din 2022, șoferii trebuie să se stăpânească în situațiile limită și să nu încurajeze un comportament agresiv la volan, altfel riscă o penalizare destul de mare, inclusiv reținerea permisului pentru o lună de la data producerii faptei.
Codul rutier prevede sancțiuni pentru comportamentul agresiv în trafic
În urma multor incidente produse din pricina unui comportament agresiv, reglementările care trebuie respectate din anul 2022 prevăd adoptarea unei conduite civilizate, chiar și în cazul traficului aglomerat. Șoferii riscă amenzi și chiar reținerea dreptului de a conduce dacă nu se conformează la noile reguli intrate în vigoare.
Acțiunile rezervate sub egida comportamentului agresiv fac referire la șicanele pe care o mare parte a șoferilor obișnuiau să le facă, chiar și atunci când traficul este aglomerat. Claxonatul excesiv, ambalarea motorului sau chiar opririle bruște vor fi acum aspru sancționate de lege prin amenzi între 580 și 725 de lei.
Sursă: monitoruloficial.ro
În plus, schimbarea succesivă a benzii de mers, reducerea vitezei ca modalitate de a intimida alți participanți la drum sau comportamentul agresiv din punct de vedere verbal și fizic pot atrage după sine reținerea dreptului de șofat pentru o perioadă de cel puțin o lună.
Legea pedepsește depășirile neregulamentare mai aspru decât anterior – Amenzile au crescut
De data aceasta, legea noului cod rutier pedepsește depășirile neregulamentare prin majorarea amenzilor de la 580-725 lei, la creșteri între 870-1.160 lei cu scopul de a soluționa cât mai repede și din pripă stilul agresiv de șofat al celor mai mulți participanți rutieri.
În urma noilor prevederi și modificari, proba conducerii nereglementate prin depășiri periculoase și incomodarea celorlalți șoferi pe șosea poate atrage după sine și retragerea dreptului de a conduce pentru o perioadă între o lună și două luni.
Reguli privind dreptul de conducere pe autostrada: Puncte de amenda pentru conducerea nejustificată pe banda de urgență
Pagubele materiale și vătămările corporale săvârșite pe Autostrada Soarelui în toamna anului 2021 au accelerat procesul de reglementare al noului cod rutier prin prevederea unor noi reguli și amenzi cu privire la conduita auto.
În vechea legislație, conducerea pe benzile de urgență pe autostradă era penalizată prin aplicarea unei amenzi. Însă, din cauza celor mai recente fapte ale șoferilor români, proiectul de lege al noului cod rutier majorează amenzile existente la un cuantum cuprins între 1305 și 2900 lei pentru folosirea nejustificată a benzii de urgență, cât și cu reținerea permisului pentru o perioadă de 3 luni.
Codul rutier și asigurarea obligatorie: Există modificari cu referire la RCA?
Noul cod rutier nu aduce nicio modificare la nivel de asigurare RCA, privind majorări pentru amenzile deja practicate sau alte stipulări referitoare la permis. Cu toate acestea, trebuie să aveți întotdeauna grijă ca autoturismul dumneavoastră să fie asigurat cel puțin RCA înainte de a porni la drum. Dacă v-a expirat de curând asigurarea RCA, folosiți cu încredere instrumentul de calcul RCA și aflați simplu și rapid ofertele de preț pentru vehiculul dumneavoastră.
Noul cod rutier 2022: Cum vi se par aceste noi modificari față de cele din trecut?
Comportamentul rutier determină, în bună măsură, costurile pe care dumneavoastră sunteți nevoit să le achitați pentru încheierea unei asigurari obligatorii RCA. Prin urmare, noile reguli și modificari intrate în vigoare în codul rutier nu ar trebui să vă încurce.
Din contră, aceste prevederi ar trebui văzute ca un prim pas spre un trafic mai puțin încrâncenat, cu mai puține accidente rutiere și cu niște participanți mai atenți la drum.