Mașina cu hidrogen? Dacă toate mașinile ar fi alimentate, mai degrabă, cu celule de combustibil cu hidrogen decât cu combustibili fosili, scăderea poluanților care provoacă astm, probleme respiratorii și alte condiții care vă pot pune viața în pericol ar putea reduce semnificativ decesele anual.
Desigur, mai puțin legat de sănătate și ecosistem și mai mult despre costuri, ați fi surprinși să aflați că o mașină cu hidrogen nu vă încurcă absolut deloc în a încheia un RCA ieftin! Mai mult decât atât, pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a încheia o asigurare online sunt aceiași, iar dacă doriți să verificați prețul asigurării facultative, aveți ca până acum un calculator CASCO care să vă ajute să descoperiți costurile de asigurare online pentru mașina dumneavoastră cu hidrogen.
Sunteți curioși cum funcționează serviciul de tractari auto pentru o mașină cu hidrogen? Poate vă frapează modul în care funcționează tehnologia cu hidrogen, ori vreți să aflați care sunt avantajele și dezavantajele unei mașini cu hidrogen.
Dacă v-am stârnit interesul pentru a afla care este de fapt toată ideea din spatele unei mașini cu hidrogen, rămâneți alături de noi și veți descoperi mai departe răspunsurile la toate întrebările pe care le aveți.
Vehiculele mai curate sunt mai bune pentru șoferi, dar și pentru planetă
Deși poate părea puțin probabil ca petrolul să ajungă să fie înlocuit de hidrogen, problema unui motor cu ardere internă nu vine doar din perspectiva emisiilor de dioxid de carbon. Un motor cu ardere internă produce în același timp și monoxid de carbon, care poate fi dăunător pentru om și planetă.
Oxizii de azot induc smog și ozon, substanțe iritante pentru ochi și pentru căile respiratorii. Iar cel mai rău aspect este faptul că arderea internă produce particule microscopice de funingine care provoacă o serie de riscuri pentru sănătate și afectează totodată clima. Pe de altă parte, un autoturism cu hidrogen are o autonomie de 800 km cu umplutură hidrogen, iar pe lângă faptul că se află în mers și nu emite dioxid de carbon, curăță aerul.
De ce să investești în mașina cu hidrogen? Care sunt avantajele?
Haideți să luăm un exemplu concret și să dezbatem asupra lui. Hyundai Nexo este o mașină de oraș cilindrică care stabilește recordul de sustenabilitate, întrucât la o încărcătură de cel puțin 5 kilograme de hidrogen ajunge să purifice peste 400.000 litri de aer în timpul călătoriei.
Nu pierdeți din vedere faptul că purifică aerul în timpul călătoriei și singurele emisii pe care le are acest autoturism pe hidrogen sunt cele de apă din conducta de eșapament. În cazul acestui autoturism și al oricare altuia pe bază de hidrogen, nu sunt produse emisii poluante sau dioxid de carbon!
Știați că un vehicul cu ardere echivalent unuia cu motor pe bază de hidrogen va emite mai mult de 120 kilograme de dioxid de carbon, parcurgând aceeași distanță? Diferența rezidă în tehnologia sistemului pe bază de hidrogen: acest sistem transformă combustibilul, adică electricitatea, prin trecerea hidrogenului prin gaz printr-o structură membrană unde întâlnește aerul luat din mediul exterior, alimentând astfel motorul electric.
Mai mult decât atât, un motor pe bază de hidrogen are o baterie litiu-ion încorporată, căreia îi ia doar câteva minute să repornească stocul de energie electrică depozitată chiar și în timpul frânării.
De ce să nu investești într-o mașină cu hidrogen? Care sunt dezavantajele?
Deși hidrogenul este cel mai comun element de pe planetă, acesta nu există în forma sa pură. Din acest motiv, dacă doriți să îl folosiți drept combustibil, hidrogenul trebuie produs din alți compuși, cum ar fi apa, gazul natural sau alți combustibili fosili sau biomasă.
Veți putea obține hidrogen într-un mod curat inversând procesul de electroliză al apei. Problema este, însă, că acest proces de separare a moleculelor H2O pentru a obține hidrogenul cheltuie o cantitate mare de energie, ceea ce îl face un proces foarte scump.
Hidrogenul este foarte scump dacă se dorește a fi transportat și încă nu există nicio infrastructură compatibilă pentru a face din mașinile cu hidrogen o constantă în trafic. Există, așadar doar câteva puncte disponibile unde mașinile cu hidrogen pot fi alimentate.
Pe de altă parte, dacă această energie este capabilă să provină din surse regenerabile de energie, cum ar fi soarele sau vântul, ciclul net de energie poate avea un nivel redus de carbon și procesul devine mai ecologic. Dar, problema care apare este cea legată de eficiența procesului: doar 75% din energia produsă este eficientă, în timp ce restul de 25% din electricitate este pierdută.
Puterea hidrogenului nu trebuie deloc subestimată. Deși benzina este puțin mai periculoasă decât hidrogenul, hidrogenul este o substanță extrem de inflamabilă și volatilă și poate provoca potențiale pericole.
Comparativ cu gazul, hidrogenului îi lipsește mirosul, ceea ce face ca orice detectare a scurgerilor să fie aproape imposibilă și, deci, mult mai periculoasă. Din acest motiv, este absolut necesar să instalezi senzori care să detecteze astfel de scurgeri și să eviți potențiale accidente.
Curiozități despre mașina cu hidrogen: asigurare online, RCA ieftin și serviciu tractari auto
O mașină cu hidrogen nu vă va costa mai mult atunci când încheiați o asigurare online, iar dacă doriți să dispuneți de un RCA ieftin sau un CASCO ieftin, puteți oricând să folosiți instrumentul nostru de generare al celor mai bune oferte de asigurare online pentru autoturismul dumneavoastră.
Folosiți simplu și rapid un calculator CASCO și în doar câteva secunde veți avea disponibile toate ofertele disponibile pe piața de asigurări pentru mașina dumneavoastră, din care să alegeți varianta care vi se potrivește.
Nefiind încă un tip de combustibil comercial, este recomandat să apelați la un serviciu de tractari auto atunci când dispuneți de o mașină cu hidrogen. Puteți opta pentru pachetul nostru de asistență rutieră care include mașină la schimb, tractare și depanare pentru doar 90 lei/an. Fără griji suplimentare, veți putea să vă continuați traseul chiar dacă rămâneți fără combustibil la jumătatea traseului!
Ce părere v-ați făcut după ce ați parcurs toate aceste informații? Considerați că mașinile cu hidrogen pot deveni viitorul în materie de autoturism de oraș? Au ele vreo șansă în fața veteranelor motoare pe ardere internă?