Astăzi este greu de spus cine nu mai are un autoturism. Trebuie să recunoaștem, a deține o mașină și, implicit a conduce, devin imperative. Trăim vremuri în care confortul este totul. Vrem să ne facem viața de zi cu zi mai simplă și cât mai facilă posibil, iar pentru a crește nivelul de confort fie că este vorba despre deplasarea până la birou, escapade în țară sau în afara ei, ori vorbim despre cumpărăturile de weekend, a deține un autovehicul reprezintă o necesitate.
Deși o necesitate, costurile pe care le implică un autoturism sunt mari, atât din punctul de vedere al valorii de achiziție, cât și din perspectiva întreținerii. Din acest motiv, este important ca înainte să faci pasul cel mare și să îți cumperi o mașină, să te gândești cum ai putea să îți protejezi bunurile. Citește în continuare și vei afla care sunt perioadele pe care poți încheia RCA, cum poți face o simulare de asigurare auto și în așa fel să vezi care este prețul unei asigurări auto pe 6 luni.
De ce ai nevoie de RCA?
Dacă îți place să conduci și ești un împătimit al vitezei trebuie să iei în calcul și posibilele repercursiuni în cazul producerii unui accident rutier. Altfel spus, dacă ești implicat într-un accident auto, asigurarea de răspundere civilă auto sau polița RCA reprezintă garanția că plata daunelor produse se va face rapid și că tu vei scăpa de grija unor procese nedorite.
RCA-ul, diferit de asigurarea CASCO, nu se adresează titularului, ci este un contract obligatoriu impus de lege menit să despăgubească terțele persoane care au fost prejudiciate în urma unui accident produs din vina ta. Avantajul acestui tip de asigurare este, însă, că vei evita să suporți daunele de reparație ale mașinii pe care o accidentezi.
Cum și pe ce perioadă poți încheia o poliță de asigurare RCA?
Polița de asigurare auto obligatorie poate fi a ta fie că alegi să o obții în mod tradițional prin a merge fizic la sediul mai multor asiguratori pentru a fii sigur că primești oferta cea mai potrivită nevoilor și bugetului tău, ori poți, mult mai simplu, să o comanzi online!
Atât online, cât și fizic de la sediul firmei cu care decizi să colaborezi ai avantajul că poți achiziționa asigurarea RCA pe o perioadă mai scurtă de 12 luni, însemnând că dacă dorești poți încheia asigurarea și pe:
- 1 lună
- 2 luni
- 3 luni
- 6 luni
Dacă te decizi să achiziționezi RCA-ul online, vei știi cu mult înainte să achiți la ce sume te poți aștepta, vei scuti timp și vei eficientiza întreg procesul de achiziție a asigurării auto obligatorii. În plus, dacă interesează prețul unei asigurări auto pe 6 luni poți face oricând o simulare de asigurare auto.
Va fi nevoie doar de datele de identificare ale proprietarului și mașinii pentru care se încheie polița RCA, iar în doar câteva minute vei avea o idee clară despre cele mai bune oferte de pe piața asigurărilor obligatorii. Esențial este că rezultatele vizează oferte multiple, iar studiul pieței va fi cu mult simplificat din punctul de vedere al timpului petrecut pe analizarea tuturor posibilităților.
Ce acoperă polița de asigurare RCA?
- vătămările corporale sau decesul terților implicați în accident
- pagubele materiale
- pagubele ce reprezintă o consecință a lipsei de folosință a vehiculului avariat
- cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată
Care sunt limitele de despăgubire ale RCA-ului?
- Pentru pagube materiale – 1.000.000 EUR/eveniment
- Pentru vătămări corporale și deces – 5.000.000 EUR/eveniment
Dacă polița de asigurare RCA a fost încheiată pe autoturismul care a provocat accidentul, atunci indiferent dacă proprietarul mașinii este cel care a produs accidentul sau nu, despăgubirile vor fi achitate. În plus, despăgubirile vor fi plătite și în cazul în care persoanele prejudiciate au sau nu domiciliul ori reședința în România.
Ce se întâmplă dacă nu închei polița de asigurare RCA și ești oprit de poliție?
Pe drumurile autohtone sunt cazuri de șoferi care circulă fără a avea polița de asigurare auto obligatorie prevăzută de lege. Indiferent că te numeri printre cei care conduc impecabil, dacă nu ai avut niciun incident ori ești precaut, trebuie să te asiguri că achiziționezi polița RCA pentru autoturismul tău.
Deși ai putea spune că ție nu ți se poate întâmpla niciodată, află că nu trebuie să fii neapărat implicat într-un accident pentru a ți se solicita asigurarea auto obligatorie. Orice oprire solicitată de poliția rutieră poate implica necesitatea de a dovedi existența, chiar și în format electronic, a asigurării RCA. Altfel spus, poți fi oprit pentru un filtru de control de rutină sau poți să fi încălcat o lege de circulație, dar fără să fi produs un accident, iar polițiștii să îți ceară polița de asigurare auto obligatorie.
În cazul în care nu ai încheiat o poliță de asigurare auto obligatorie și ești oprit de organele legii riști să fii sancționat drastic:
- Sancționarea cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de RON
- Reținerea certificatului de înmatriculare
- Reținerea plăcuțelor de înmatriculare
De asemenea, dacă asigurarea RCA este expirată de mai mult de 3 luni de la data constatării atunci riști să îți fie suspendată înmatricularea autovehiculului. În plus, dacă trec mai mult de 30 de zile de la data în care ai fost oprit de poliție fără să faci dovada poliței RCA, riști ca autoturismul tău să fie radiat din circulație.
În cazul în care se constată lipsa poliței RCA, polițistul rutier va elibera o dovada înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.
Care sunt drepturile, dar și obligațiile poliței de asigurare RCA?
Ca proprietar al unui autovehicul nu este suficient să închei o poliță de asigurare auto, ci este mai mult decât necesar să să cunoști drepturile și obligațiile în calitate de asigurat.
Drepturi
- Posibilitatea modificării contractului
Notă: Modificările se acceptă doar în cazul greșelilor minore care nu influențează tariful sau data de start a valabilității (spre exemplu, incorectitudinea numelui sau a adresei). În cazul în care sunt greșite aspectele care ar putea influența tariful sau valabilitatea (seria de șasiu sau datele despre autoturism), contractul nu se poate modifica.
- Posibilitatea de a încheia asigurări suplimentare
- Dreptul la răscumpărare
Obligații
- Plata primei de asigurare
- Obligația de a informa firma asiguratoare de eventualele modificări care pot agrava riscul
- Obligația de a menține autovehiculul asigurat în bune condiții
Deși nefast, un accident rutier te va mobiliza să îndeplinești o serie de obligații în urma primirii indemnizației de asigurare. Principalele obligații care îți revin sunt:
- combaterea calamităților în scopul limitării pagubei și pentru salvarea bunurilor asigurate
- păstrarea și paza bunurilor rămase pentru prevenirea degradărilor ulterioare
- avizarea asiguratorului cu privire la producerea evenimentului asigurat
- participarea la constatarea riscului produs și a pagubei rezultate
- furnizarea de acte și date referitoare la evenimentul asigurat
- acordarea întregului sprijin pentru constatarea și evaluarea pagubelor