Deși cei mai mulți șoferi au grijă ca de ochii din cap de mașinile lor, lipsa timpului îi face pe unii să neglijeze felul în care arată mașina lor, atât la exterior cât și la interior.
Cum ne aflăm în sezonul cald, când călătoriile cu familia la munte sau la mare sunt frecvente, ne-am gândit să adunăm câteva sfaturi utile care să vă ajute să mențineți aspectul mașinii cât mai îngrijit.
Nimeni nu vrea să urce într-o mașină cu urme de suc pe tapițerie, sau pete de înghețată pe bord. De aceea, primul pas pentru un interior îngrijit este să curățați constant habitaclul și să mențineți ordine în mașină.
Actele mașinii, cartea mașinii și alte documente ar trebui ținute într-o husă specială, trusa de scule trebuie să aibă locul ei bine stabilit, la fel ca și încărcătoarele, CD-urile sau stick-urile USB. Pe scurt, cel mai bine este ca în interior lucrurile să fie organizate pe categorii.
Acordați atenție și preșurilor, pentru că acestea se uzează cel mai repede. Scopul lor este să țină praful, umezeala și noroiul departe de podeaua mașinii, așa că aveți grijă să le schimbați ori de câte ori vi se pare că s-au uzat.
Puteți opta și pentru un set de huse de scaun, dacă mașina este folosită intens de mai multe persoane, pentru a evita tocirea pielii, a materialelor textile și apariția petelor nedorite.
De asemenea, mențineți geamurile curate. Cei care au copii mici știu cum e să ai urme de degete pe geamuri, așa că e mai bine ca acestea să fie curățate cât mai repede cu putință.
În ceea ce privește exteriorul, îngrijirea începe de la parbriz. Mai exact, de la ștergătoarele de parbriz. Acestea trebuie șterse la interval de câteva săptămâni – acumulările de nisip, și chiar și pietre mici pot zgâria parbrizul – eventual schimbate dacă nu mai înlătură apa și impuritățile eficient de pe parbriz.
Deși nu este necesar să aplicați un tratament cu ceară pentru caroserie de fiecare dată când spălați mașina, încercați să treceți pe la spălătorie cel puțin o dată pe săptămână, sau mai des dacă este nevoie în sezonul rece, când drumurile sunt acoperite cu substanțe anti-derapante cu efect coroziv puternic.
În cazul în care detectați zgârieturi și ciobituri în vopsea, încercați să le reparați (dacă este posibil) cât mai repede. Asemenea imperfecțiuni slăbesc capacitatea stratului de vopsea de a respinge apa și praful, iar expunerea la temperaturi mari și alți factori de mediu nu vor face decât să le mărească, iar de aici mai e doar un pas până la rugină.