Cu riscul de a părea bătrâni, vom începe prin a spune că vremurile în care fraza “ies să mă joc pe strdadă” era folosită cu sens propriu sunt demult trecute. În ziua de azi, traficul urban este cu mult mai intens decât în urmă cu 15, 20 sau 30 de ani.
Teoretic, adulții ar trebui să-și poată purta singuri de grijă în condițiile deplasării prin oraș, atât din postura de pieton cât și din cea de șofer. Cu toate acestea, copiii sunt în continuare expuși unui risc mare atunci când se deplasează de la școală acasă sau spre sala de sport.
Motivul este unul simplu: un copil nu va putea estima distanțe, viteze și direcția din care vin unele zgomote la fel de bine ca un adult. Pentru a preveni situațiile periculoase, este necesară o înțelegere de bază a regulilor de circulație. Mai mult, contribuția adulților la acest proces de învățare este vitală.
De exemplu, este indicat să le explicăm copiilor ce pericole pot apărea în trafic. Iar aici nu vorbim doar de mașinile care merg cu viteză, ci și de cele care pot vira brusc la stânga sau la dreapta precum și cele care nu opresc la trecerile de pietoni. De asemenea, este foarte important ca cei mici să cunoască foarte bine motivele pentru care trebuie să fie mereu atenți.
O altă metodă este cea a exemplului. Încercați să-i învățați pe copii regulile de bază despre semafoare, treceri de pietoni și alte semne de circulație în timp ce-i însoțiți la plimbare, în drumul spre școală sau pe traseelor lor obișnuite. În felul acesta, vor putea reacționa atunci când sunt singuri.
Mai mult, asigurați-vă că cei mici au înțeles și pun în practică faptul că înainte de a călca pe carosabil trebuie să se oprească. Cu alte cuvinte, înainte de traversarea străzii este obligatoriu să se oprească, să se uite în ambele sensuri (întâi în stânga, apoi în dreapta și din nou în stânga) pentru a afla din ce direcție pot veni mașinile. În acest caz, urechile sunt la fel de importante ca și ochii.
Un alt sfat util este ca înainte de traversarea străzii, să existe un contact vizual cu șoferii din mașinile care se apropie. În felul acesta, copilul va fi sigur că cel din mașina l-a văzut și este conștient de prezența sa.
Cu cât orașele devin mai aglomerate, locurile de parcare devine suprasaturate. De aceea, copiii au nevoie să înțeleagă cât de periculos este traversatul printre mașini parcate de-a lungul carosabilului. Insistați pe faptul că această situație trebuie evitată întotdeauna, pentru că de cele mai multe ori un șofer va avea foarte puțin timp de reacție dacă un copil apare brusc în fața sa dintre două mașini parcate pe marginea drumului.
De asemenea, accentuați faptul că alergatul este pentru meciurile de fotbal cu prietenii și nu pentru traversatul străzii; traversat al străzii care se va face doar prin locurile semnalizate (treceri de pietoni, semafor) sau pe la colțul străzii, chiar dacă presupune câțiva metri în plus de mers.