Saptamana asta o sa iti prezentam una dintre cele mai spectaculoase sosele din Romania, Transfagarasanul.
Transfagarasanul, sau DN7C este a doua cea mai inalta sosea din tara, dupa Trasalpina. Incepe din localitatea Bascov, judetul Arges, se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu si urca pana la 2042 metri.
In acceptiunea multor soferi, incepe undeva in apropierea localitatii Capataneni (DN 7C km 35), ultima localitate din judetul Arges situata pe DN 7C si se termina la intersectia acestuia cu DN 1.
Transfagarasanul este deschis, de regula, intre 1 iulie si 31 octombrie.
De-a lungul drumului sunt numeroase obiective turistice: Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra, Cetatea Poenari.
Cascada Balea
Situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, ce are o cadere de 60 de metri.
Balea Lac
Lacul Balea este un lac glaciar. Este situat la o altitudine de 2040 de metri. Iarna, cand Transfagarasanul este inchis, accesul la Balea Lac se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheata de la Balea Lac.
Lacul Capra
Lacul Capra este tot un lac glaciar. In partea de sud a lacului se afla un platou potrivit pentru campare, ce ofera si o priveliste minunata asupra muntilor.
Barajul si lacul de acumulare Vidraru
Este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de 166 de metri dar si cel mai mare baraj in arc de la noi din tara. De pe baraj se poate practica bungee-jumping-ul.
Lacul Vidraru a fost creat pentru a poduce energie electrica. Are o lungime de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, si o adancime de 155 de metri. Peste lac si baraj domina statuia lui Prometeu, ridicata pe muntele Pleasa.
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari a fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes si a fost construita pe post de fortareata impotriva turcilor. Exista o scara cu 1480 de trepte ce duc sus la cetate.
In 2009, Transfagarasanul a fost desemnat cel mai frumos drum din lume, de catre britanicii de la Top Gear.
Cat costa o excursie pe Transfagarasan?
Am calculat costurile unei excursii de doua persoane pe Transfagarasan . Am luat in calcul costul combustibilului dus (pe ruta Bucuresti-Brasov Fagaras) intors (Balea – Pitesti – Bucuresti) si o noapte de cazare.
Combustibil
Drumul dus-intors costa aproximativ 531 lei pentru o masina pe benzina cu un consum de 8 l/100 km. In total (dus-intors) sunt 554 km.
Cazare
Preturile pentru o camera dubla la o pensiune din zona incep de la 80 de lei.
Taxe de drum
Rovinieta 13.25 lei pentru 7 zile
Total
O excursie de doua persoane pe Transfagarasan ar costa aproximativ 624 de lei. Asta inseamna 312 de lei de persoana.
Transfagarasanul a fost ideea de azi. Urmatorul drum ti-l vom prezenta in newsletterul viitor. Daca vrei sa scriem despre un traseu anume, scrie-ne in comentarii.