Un sofer care care are o polita RCA valabila poate fi chemat in judecata daca a fost vinovat de producerea unui accident, iar firma de asigurare unde acesta are RCA amana sau refuza sa plateasca daunele catre pagubit.
Astfel, soferul vinovat poate fi chemat in instanta pentru a da detalii despre cum s-a petrecut evenimentul.
.
Nu este necesar un avocat. Iti explicam mai jos ce trebuie sa faci daca ajungi intr-o astfel de situatie.
Ca sofer chemat in judecata, este recomandat sa
- Mentionezi ca la data producerii accidentului aveai o polita RCA valabila
- Prezinti copii dupa procesul verbal sau formularul de constat amiabil si dupa polita RCA
- Te prezinti la proces (nu e obligatoriu) sau mentionezi ca doresti judecarea cererii in lipsa
- Transmiti documentele (prin posta sau personal) catre instanta de judecata
De ce refuza asiguratorii sa plateasca daunele
In anumite cazuri, asiguratorii refuza sa plateasca despagubirile daca sunt dubii asupra vinovatiei sau considera ca avariile celor doua autoturisme implicate in accident nu sunt in concordanta.
Important de retinut este faptul ca firmele de asigurare au obligatia sa achite despagubirea in termen de maxim 10 zile de la depunerea ultimului document la dosarul de dauna privind valoarea pagubei, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire.
19 comentarii
Ce ne facem cu abuzurile savarsite de politisti la intocmirea PV cand soferul sanctionat a fost lovit din dreapta de un sofer cu permis suspendat, fara RCA (masina respectiva nu figureaza in baza CEDAM)sub influenta bauturilor, ce circula cu viteza excesiva Acesta nu a pus frana ci a lovit din dreapta, deoarece avea masina avariata initial. Cauta sa faca figura cu amiabila. Dar nu i-a iesit deoarece a ricosat intr-o a treia masina parcata.
Totusi politia a intocmit PV a doua zi fara sa vada si masina (OZN)fara talon, asigurare sau carnet si a sanctionat pe celalat sofer pe baza prioritatii de dreapta. Urmand sa faca dosar penal celuilalt .
Sa zicem ca asa trebuie, dar nu era normal sa se aduca si masina cealalta la constatare cand celelalte 2 au fost duse din prima zi si apoi sa se intocmeasca PV? Betivul a venit la 23 de ore dupa accident si nu i s-au mai luat probe de alcoolemie,… Mai poate fi dat in judecata cel sanctionat care a dat si polita RCA?
Politistul a spus ca nu poate identifica viteza cu care circula cealalta masina in zona rezidentiala, ca nu avea radar instalat ( pai nici masina nu a vazut-o si tot a intocmit documentele) Cine trebuie dat in judecata aici?
Bravo ,,betivului”, se vede ca ala a fost singurul care a cunoscut LEGEA foarte bine! D-voastra, pagubasii, n-ar trebui sa va reciclati, pardon, sa va up-datati?! Pt. a avea dreptate nu e suficient sa vii si sa spui ,,am permis din ’70 si n-am fost sanctionat niciodata”! Legea te apara DOAR daca o cunosti! Inca o data, felicitari ,,betivului”, a stiut cum sa iasa din bucluc! P.S. Chestia cu ,,23 de ore” a brevetat-o ludovic orban demuuult, cand era ministrul transporturilor.
Important ar fi sa nu se mai faca diferentele de plata enorme intre un conducator cu varsta de 30 ani si altul cu varsta mai mica (sa se renunte la o asemenea discriminare)
nu este nici un fel de discriminare , este doar experienta de la volan
Romeo66 sa stii ca e chiar o foarte mare discriminare; tarifele diferite la rca, uneori chiar si de 3-4 ori mai mari la tineri decat la cei „experimentati” ar trebui sa aibe la baza antecedentele individuale si nu doar varsta.
Adica cel de 35 de ani care tocmai si-a luat carnetul are mai multa experienta ca mine, care la 26 de ani am 7 ani de condus?
Sau pentru polita RCA conteaza experienta de viata in bucatarie?
ba da, e mare discriminare! sunt sigur ca si soferii peste 30 ani incalca regulile de circulatie, nu neaparat cei sub 30 ani..poate sa fie persoana peste 30 de ani si sa fi luat permisul recent..acolo unde este experienta? intreb si eu..sa plateasca aia care conduc imprudent cu masini de sute de cai putere, care nu isi pot stapani masinile, cei care fac accidente..nu cei care conduc normal. sa ajungi sa platesti rca de peste 700 ron cu B4 reducere pe sase luni..ii normal asa cv?
Este o foarte mare discriminare si pe deasupra si o idioțenie! Eu nu am 30 de ani si pentru a nu plăti 6 mil pe 6 luni la cel mai ieftin asigurator, am înmatriculat masina pe numele mamei mele care are 55 de ani….si care nu are carnet!!!! Dar, pt simplul fapt k are peste 30 ani, acum RCA e 3 mil pe un an!!!! Câta logica este in regulile astea ale lor?!?
Si ca sa-i răspund lui Valentin Jalba: de aceea exista RCA, pt accidente! Iar „accident” înseamnă neatenție! Putin imi pasa ca asiguratorul are de plătit pt avarii! Tot asiguratorul baga banii in buzunar knd nu au loc accidente iar reducerea pe care ei o fac este nesemnificativa!!! Asa ca nu le mai plânge tu lor de mila si nu mai generaliza, nu toti suntem nesimțiți si imprudenți!
adica ce vrei sa spui eu la 26ani, de meserie agent vanzari, cu peste 500.000km rulati merit sa platesc o polita mai scumpa ca unu de 40 de ani cu 30.000km pentru ca sunt mai tanar si nu am experienta la volan dupa tine nu? chestia asta ii discriminare pe fata
Adevarul este undeva la „miljoc”…
Pretul RCA trebuie sa fie determinat in fcţie de riscul de accident pe care fiecare persoana il are, aspect influenţat de:
– varsta (statistic tinerii produc mai multe accidente – lipsa de experienta, condus imprudent, teribilism etc);
– experienţa (aici ar trebui luaţi in calcul nr de km, eventuale sanctiuni – depasirea vitezei legale, „bulling” si alte contraventii, dar se considera doar de cat timp este obtinut permisul, indiferent cat ai condus);
– accidente, cu sitemul de bonificatie, respectiv amenda.
Probabil ca mai sunt si alte criterii, dar cred ca astea sunt cele mai importante.
In rest, votez pentru respect in trafic (poate ajungem si noi sa ne zambim si sa conducem fara stres, dar RCA-ul este pentru „accidente” (greseli neintentionate, mici neatentii etc), deci sa nu le mai plangem de mila societatilor de profil caci o fac ele destul. Si nu prea dau faliment…
Drum bun!