Nu trebuie sa te opresti la benzinarie, nu folosesti un motor cu combustie interna, dar ai la fel de multi cai putere. Sunt masini foarte usor de condus si sunt silentioase.
Masinile electrice devin din ce in ce mai populare in intreaga lume dar cu precadere in Statele Unite. Americanii au deja o serie de statii de alimentare pe coasta de vest. Cumparatorii de masini electrice s-au orientat insa spre modelele care pot fi incarcate acasa, de la priza.
Compania Tesla Motors a lansat un program de incarcare a modelelor de masini electrice pe care le comercializeaza in SUA. Astfel, detinatorii iti pot reincarca gratuit bateriile si pot calatori prin intreaga tara fara sa plateasca nimic.
Clientii companiei au la dispozitie 71 de statii de reincarcare amplasate de la estul la vestul tarii. Doi americani au vrut sa testeze acest sistem si au reusit sa strabata SUA. John Glenney (62 de ani) a plecat la drum cu fiica sa, Jill (26 de ani), bazandu-se exlusiv pe sistemul pus al dispozitie de compania Tesla proprietarilor masinii Tesla Model S.
In prezent, numarul statiilor Tesla se ridica la 71. Acestea sunt amplasate de-a lungul traseului de la New York la Los Angeles, drum ce poate fi parcurs in aproximativ 60 de ore. Cei doi au apelat in calatoria lor la 28 de asemenea statii electrice.
Directorul executiv al companiei Tesla, Elon Musk, planuieste ca 98% din tara sa fie acoperita de asemenea statii (denumite Supercharger) pana in anul 2015.
Cum mare parte din statiile de alimentare se gasesc doar pe Coasta de Vest a Statelor Unite, multi proprietari de masini electrice prefera sa cumpere dispozitive cu ajutorul carora pot incarca autoturismele acasa.
Preturile pentru un astfel de aparat variaza intre 500 si 2.000 de dolari.
In functie de model, masinile electrice au o autonomie de pana la 600 de kilometri.
„Avem sistemul de incarcare special facut pentru i3. Masina va fi incarcata in aproximativ 3 ore.” – Hanish Kumar, reprezentant BMW.
Principalul producator american de masini electrice, Tesla Motors, se lauda cu un dizpozitiv cu ajutorul caruia autovehiculul poate fi incarcat complet in 2 ore si parcurge apoi mai bine de 500 de kilometri.
„Avem un mod unic de a controla caldura, ceea ce ne permite sa stocam multa energie in baterie in cel mai scurt timp.” – Esben Pedersen, reprezentant Tesla.
Bosch preconizează că dintr-un număr total estimat de 113 milioane de maşini vândute la nivel global în anul 2020, aproximativ 6,5 milioane vor fi modele strong hybrid, 3 milioane vor fi modele plug-in hybrid şi 2,5 milioane vor fi complet electrice.
În acest moment, electromobilitatea este încă o investiţie pentru viitor, dar Bosch alocă anual 400 de milioane de euro acestui domeniu. Până la sfârşitul anului 2014, Bosch va finaliza 30 de comenzi referitoare la electrificarea sistemului de propulsie.
Pe lângă economia de carburant, Bosch pune accent pe beneficiile clientului, inclusiv pe sporirea plăcerii de a conduce şi pe valoarea adăugată în viaţa de zi cu zi. Bosch lucrează la extinderea, până în anul 2020, a autonomiei autovehiculelor electrice convenţionale cu până la 300 de kilometri.
„Electromobilitatea este încă o afacere de nişă în prezent, dar după anul 2020 ar putea foarte bine să se extindă. Atunci când se va întâmpla acest lucru, autovehiculele electrice vor fi autovehicule interconectate, făcând schimb de informaţii cu mediul înconjurător”, a declarat Volkmar Denner, preşedintele Consiliului de administraţie al Robert Bosch Gmbh, responsabil pentru cercetare şi dezvoltare.
Si soselele Europei devin tot mai „verzi”. Firma Volkswagen a anuntat lansarea noului automobil electric Golf, dupa care va urma un nou hibrid. BMW are de asemenea in vedere pentru viitorul imediat un nou tip de automobil verde, iar Ford si-a anuntat noul Focus electric, in afara celui deja aflat pe piata, precum si viitorul hibrid C-Max.
Singurul neajuns este ca pretul masinilor electrice si cu atat mai mult al celor hibride salta mult peste cele cu ardere interna, chiar daca unele state subventioneaza o parte din costuri.
Actualul Focus Compact, aflat pe piata europeana, are afisat pretul de 39.990 de euro. Cetatenii francezi il pot cumpara cu 32.990 de euro, intrucat statul ofera un bonus de 7.000 euro, dar chiar si asa pretul depaseste cu 10.000 euro acelasi model, in varianta pe benzina.
Primele BMW electrice, care urmeaza a fi lansate in noiembrie, se anunta la 37.990 euro, iar in decembrie va apare un Volkswagen mic, la pretul de 18.950 (inclusiv bonusul, a carui valoare nu este inca destul de clara).
Desi scopul este tractiunea 100% electrica, automobilele hibride au mai mult succes, intrucat asigura o autonomie a drumului acceptabila, iar benzinariile sunt la indemana, in caz de nevoie.