Consumul de combustibil al masinii poate fi tinut sub control prin intermediul unor actiuni ale soferului, menite sa micsoreze cantitatea folosita pe drumurile de zi cu zi ale autoturismul.
Ce factori influenteaza cantitatea de combustibil consumata de masina?
Starea tehnica a masinii
In momentul in care masina prezinta o serie de probleme tehnice, mai simple sau mai grave, consumul de carburant va fi mai mare. Astfel, in cazul unui motor invechit sau deteriorat, consumul de combustibil poate fi de pana la 50% mai mare. Atunci cand anvelopele nu au presiunea corespunzatoare, ele pot creste nivelul de consum de carburant cu pana la 5%. Un rol important il au si bujiile, care de asemenea pot influenta cantitatea de combustibil care este consumata de masina.
Starea filtrului de aer
Si starea in care se afla filtrul de aer reprezinta un factor in consumul de combustibil, deoarece in momentul in care filtrul este murdar, el nu va permite circulatia aerului in motor.
Viteza cu care circula masina
In momentul in care soferul are un stil de a conduce mai agresiv, cu treceri bruste la viteze mari si franari puternice, acest lucru se va reflecta si in consumul de carburant. De aceea, se recomanda un stil de a conduce pe cat posibil uniform, iar trecerea la viteze mai mari sa se faca gradat.
Soferii care au masina dotata cu optiunea cruise control pot obtine fara mare efort un consum scazut de carburant avand o viteza constanta pe autostrada. Acelasi efect poate fi obtinut si de cei care nu au o astfel de optiune, urmand sfaturile urmatoare:
– pe drumurile in rampa este recomandat ca masina sa fie lasata sa piarda din viteza, care va fi recuperata ulterior la coborare
– trebuie evitata mentinerea piciorului stang pe pedala de frana, deoarece astfel creste consumul de combustibil si se deterioreaza rapid franele. Din aceasta cauza, luminile de stop raman aprinse tot timpul, aspect care ii induce in eroare pe soferii din spate, deoarece ei nu vor mai sti cand anume se face franarea propriu-zisa.
– e bine de stiut faptul ca o crestere a vitezei de la 100 de km/h la 120 km/h creste consumul cu 20%, in timp ce reducerea vitezei de la 100 km/h la 90 km/h scade consumul cu 10%.
Folosirea aerului conditionat
Sistemul de aer conditionat va influenta de asemenea consumul masinii. Pe cat posibil, folosirea acestuia trebuie redusa, deoarece implicit va fi redusa si cantitatea de combustibil folosita. Pe autostrada, cand masina se afla in miscare constant, poate fi lasat aerul sa intre natural prin instalatia de ventilatie.