În momentul în care un șofer și-a vandut masina, acesta nu pierde banii cheltuiți pe asigurarea RCA sau CASCO, dimpotrivă, își poate recupera banii plătiți pe prima de asigurare, sau cel puțin o parte din sumă, bineînțeles, ținând cont de anumite condiții și particularități la procesul de recuperare asigurare auto dupa vanzare.
Deși trebuie să țineți cont de aceste câteva lucruri de care atunci când depuneți o solicitare de rambursare pentru asigurarea RCA, este important să rețineți că majoritatea șoferilor reușesc să recupereze cel puțin o parte din banii pe care i-au plătit pentru politele RCA. În special pentru că procesul de recuperare RCA la vanzare auto este stipulat de legislația RCA in vigoare pentru restituirea unei părți din suma de bani cheltuită.
În această postare pe blog, vom discuta despre aspectele legate de procesul de restituire al banilor primei de asigurare RCA după ce v-ați vândut autoturismul. Rămâneți cu noi pentru mai multe informații, iar la finalul articolului veți știi exact ce trebuie să faceți după ce ați vândut autoturismul și vă doriți o parte din prima de asigurare înapoi.
Cum vă recuperați banii primei de asigurare RCA sau facultativă dacă ați vândut mașina?
În ceea ce privește procesul de recuperare bani asigurare RCA, pentru a putea beneficia de solicitarea de restituire bani asigurare, este important ca titularul mașinii să nu fi fost implicat în nici un accident pe perioada derulării contractului de asigurare.
Suma de bani dintr-o polita facultativă sau asigurarea RCA, care va fi decontată, se va calcula ținând cont de perioada de valabilitate care a rămas până la expirarea contractului de vânzare cumpărare a politei de asigurare.
Cu cartea de identitate și o solicitare la asigurător recuperați o parte din suma plătită
Veți avea nevoie de buletin, de o cerere către asigurător și câteva alte acte de care vă vom povesti în rândurile ce urmează, însă puteți sta liniștit! Investiția pe asigurările obligatorii și facultative se poate primi înapoi atât timp cât perioada asigurată nu a fost acoperită în întregime de polițele cumpărate. Citiți mai departe acest articol și veți afla tot ce trebuie făcut în situația în care vă doriți să vă recuperați investiția pe achiziția de polițe auto nefolosite în urma vânzării autoturismelor.
Procesul de recuperare bani asigurare dupa vanzare: Etapele de urmat pentru despagubiri
Solicitarea de restituire a banilor se face către compania de asigurari la care este încheiată polita RCA sau cea facultativă. Titularul sau noul proprietar se va prezenta la sediul asiguratorului cu următoarele documente: dovada de radiere a masinii, pe baza contractului de vanzare-cumparare, o copie după polița RCA și cartea de identitate.
Asiguratorul este obligat să transfere cota financiara, anume banii, pentru perioada contractuală rămasă nefolosită în termenul a 7 zile de la momentul solicitării înaintate de titular. În acest fel, procesul de recuperare RCA masina vanduta devine mult mai facil.
Pentru recuperarea investiției, se recomandă să depuneți o solicitare în termen de două săptămâni de la data la care a fost vândut vehiculul. Dacă trece o lună fără nicio veste despre ce s-a întâmplat, atunci sunt mai puține șanse ca un asigurător să fie de acord și să returneze toate fondurile cheltuite în această perioadă, așa că asigurați-vă că sunteți atent la întreg procesul!
Exceptie de la posibilitatea de a recupera banii
În conformitate cu politicile pentru polita RCA, vehiculele care sunt înregistrate în circulație în baza unui contract de leasing vor fi transferate utilizatorului lor abia atunci când contractul este finalizat.
Însă, contractul de leasing împiedică procesul de recuperare asigurare RCA, fiindcă dumneavoastră puteți vinde autoturismul chiar și dacă acesta este în leasing, însă nu vă veți putea bucura de procesul de recuperare RCA mașina vanduta. În plus, rambursarea diferenței de primă este permisă numai dacă nu a fost plătită sau nu este datorată nicio despăgubire pentru evenimente care au avut loc în timpul perioadei de valabilitate.
Ce se întâmplă cu o asigurare CASCO după ce ați vândut mașina?
Referitor la polița de asigurare facultativă, demersul este unul ușor diferit, întrucât procesul pentru restituirea asigurării diferă de cel pentru RCA. În primul rând, va fi nevoie să se întocmească un act adițional prin care să se ateste transferul de la deținătorul auto vechi către cel nou.
Ulterior, se mai aplică și situația noului deținător auto, fiindcă poate spre deosebire de dumneavoastră, cel care a cumpărat vehiculul are o serie de accidente la activ pentru care va fi nevoit să plătească niște costuri mai mari pentru prima asigurării facultative, față de suma plătită de dumneavoastră.
Vrei să comanzi RCA sau CASCO sau să compari tarifele? Te așteptăm la un calcul rapid pe Pint.ro!
Folosindu-vă de calculatorul nostru auto vă puteți afla pe loc prețul poliței obligatorii sau facultative, după caz! Pe baza datelor dumneavoastră cu caracter personal puteți compara toate ofertele de preț și ulterior comanda polița auto care se încadrează în pragul de buget stabilit de dumneavoastră.
Pe Pint.ro este simplu și foarte rapid să închei RCA sau CASCO, fiindcă emitem polița în doar câteva minute de la completarea datelor dumneavoastră și de la efectuarea plății. Veți primi documentul în format electronic și vă va fi extrem de ușor și în privința reînnoirii polițelor, fiindcă vă vom notifica înainte ca acestea să expire.
4 comentarii
in cat timp de la vanzarea masinii ma pot duce la compania de asigurari pentru recuperarea banilor? eu am vandut.o acum 9 luni si nu am stiut de asa ceva.asigurarea era valabila pana in aprilie 2014.
Buna ziu!
In general este bine sa faceti solicitarea cat mai repede. Avand in vedere ca asigurarea este pana in aprilie, inca puteti sa o faceti, dar va sfatuim sa va grabiti:). De asemenea, trebuie sa aveti polita in original
eu am vandut masina, dar cei de la asigurari mi-au transmis ca pana nu inmatriculeaza noul proprietar masina eu nu pot sa-mi recuperez banii pe asigurare!este adevarat?
Da..e adevarat…trebuie sa ceri cumparatorului o copie dupa cartea autoturismului după ce acesta a făcut transcrierea