Asigurarea obligatorie a locuintei va putea fi emisa de orice companie de asigurari care are autorizatie pentru a subscrie riscuri catastrofale. Camera Deputatilor a aprobat propunerea de modificare a Legii nr. 260/2008 referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Se trece astfel la un sistem de co-asigurare, prin care companiile de asigurari care emit polite PAD transfera prima de asigurare catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care este de 20 de euro pentru locuintele de tip A (realizate din materiale conventionale) sau de 10 euro pentru locuintele de tip B (realizate din materiale neconventionale). Respectivele companii de asigurari vor retine in conturile proprii comisionul.
Prin procesul de co-asigurare, compania de asigurari se asociaza cu PAID, impartind riscurile care trebuie asigurate. Astfel, o polita de locuinta va fi completa, asigurand atat cele trei riscuri de baza (cutremure, inundatii si alunecari de teren), precum si o serie de riscuri facultative (furt, asigurarea bunurilor din interior, avarii la centrala termica, incendiu, explozie, greutatea stratului de zapada sau de gheata, vandalism si altele).
Companiile de asigurari vor emite polita de asigurare obligatorie a locuintei in sistem electronic, in timp ce PAID poate de asemenea sa o emita in sistem electronic sau sa o tipareasca, “cu respectarea normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal in cadrul pietei concurentiale.”
Atunci cand o persoana a incheiat si un contract de asigurare obligatorie, dar si unul de asigurare facultativa, despagubirile vor fi platite in primul rand pe baza contractului de asigurare obligatorie, pana la limita maxima de despagubire stabilita, iar atunci cand daunele depasesc aceasta limita, restul valorii va fi platita pe baza asigurarii facultative, de catre compania de asigurari.