Masinile care sunt inmatriculate in alte state, care apartin unor persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, ar putea sa nu mai fie conduse in tara pentru o perioada mai mare de 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta Politiei Romane, conform unui Proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/ 2002 privind Codul Rutier.
Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar cei interesati isi pot exprima punctul de vedere in ceea ce priveste modificarile propuse, in termen de 10 zile.
De asemenea, soferii nu vor mai avea dreptul sa circule cu o masina care nu este inmatriculata pe numele lor, fie din cauza ca nu au solicitat transcrierea dreptului de proprietate la achizitie in termen de 30 de zile, fie din cauza ca masina este inmatriculata in alt stat, aceasta fiind o alta propunere de modificare venita din partea Guvernului.
O alta masura este reprezentata de suspendarea inmatricularii, adica “masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusa de catre autoritatea competenta sa realizeze operatiunea de inmatriculare”, conform formularii din proiect.
Masura ii vizeaza pe proprietarii care nu solicita transcrierea dreptului de proprietate in maxim 30 de zile de la incheierea tranzactiei. Pe de alta parte, fostul detinator al masinii va trebui sa notifice in scris instrainarea vehiculului, in maxim 5 zile lucratoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, catre autoritatea competenta.
Interdictia nu va fi aplicata in cazul autovehiculelor inmatriculate in alta tara dupa cele 30 de zile atunci cand persoana respectiva este mentionata in certificatul de inmatriculare, cand autovehiculul este folosit pentru transport public de marfuri sau cand este vorba despre un transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere, precum si in cazul celor care au incheiat un contract de leasing.
Aceasta masura se doreste a fi impusa in contextul in care au loc multe incidente in trafic in care sunt implicate masini cu numere de inmatriculare straine si care nu au ITP-ul valabil si nci RCA, astfel ca victimele nu pot fi despagubite, dupa spusele sefului Directiei Rutiere, Lucian Dinita.
In plus, se doreste impunerea obligativitatii prezentarii documentului doveditor al titlului, precum si a unei traduceri si transcrieri a dreptului de proprietate. In cazul in care soferul nu respecta aceste prevederi, sanctiunea va fi reprezentata de retinerea certificatului de inmatriculare, retragerea placutelor cu numerele de inmatriculare, precum si eliberarea unei dovezi inlocuitoare care va interzice dreptul la circulatie.
In prezent, in Romania exista in jur de 200.000 de autovehicule inmatriculate in alte tari.
3 comentarii
Daca o ai pe alta tara…n ai voie sa circuli…daca o ai pe Romania…taxa de mediu…taxa de timbru….cu ce sa circul…cu una pe Irak…e o porcarie frate…
nu stiu cum sa faca sa fure banii din buzunarele oamenilor! platim taxe pentru gropile din asfalt…pentru politisti corupti…si combustibili scumpi…merita?
o sa revenim la cal si caruta astia de clasa mijlocie care ne permitem sa dam doar 2-3 mii de euro pe o masina. RUSINE.