Cele mai numeroase accidente grave, soldate cu vatamari corporale sau pierderi de vieti omenesti, au fost provocate in special de soferii cu o experienta de condus redusa. Astfel, 65% dintre soferii care au fost implicati anul trecut in accidente cu victime omenesti nu depaseau 9 ani in ceea ce priveste experienta la condus, conform unui raport al Politiei Rutiere.
In jur de 6.400 de soferi care au produs un accident in urma caruia s-au inregistrat pierderi de vieti omenesti aveau permisul de conducere luat de maxim noua ani, iar aproximativ 4.159 dintre acestia erau soferi de mai putin de patru ani.
Conform statisticilor, riscul de accidente grave scade invers proportional cu experienta la sofat. Astfel, in cazul soferilor care depasesc 20 de ani experienta la volan, numarul de accidente provocate in 2011 a fost de doar 573.
Dincolo de o experienta redusa la volan, Politia Rutiera considera ca soferii mai tineri petrec mai mult timp pe drumurile publice si ajung de cele mai multe ori in zone cu o circulatie rutiera mai densa.
In aproximativ 6000 de accidente grave care s-au produs anul trecut din vina soferilor, in mai mult de 2400 de cazuri, experienta soferilor la volan nu depasea 5 ani.
Tinand cont de aceste statistici, preturile mai mari la RCA si Casco in cazul soferilor tineri sunt intemeiate, avand in vedere faptul ca acestia prezinta un grad mai ridicat de risc pe drumurile publice si o probabilitate mai mare de a fi implicati in accidente grave, cu vatamari corporale sau chiar deces.