Tariful platit pentru o asigurare RCA in ultimele sase luni ale anului a crescut cu 28% la majoritatea companiilor de asigurari. Pentru anul viitor sunt asteptate insa cresteri de pret mult mai mari, avand in vedere faptul ca vor fi puse in aplicare anumite schimbari legislative.
Cea mai ieftina asigurare RCA la acest moment este cu aproximativ 110 lei mai scumpa, comparativ cu preturile existente in luna martie a acestui an. Cresterile primelor de asigurare se situeaza intre 8% si 28%.
Conform statisticilor, mentinerea unor tarife RCA destul de scazute a dus la imposibilitatea efectuarii platilor pentru dosarele de dauna, contribuind implicit la cresterea numarului de reclamatii efectuate catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de catre clientii nemultumiti.
Practic, cu cat o companie a avut preturi mai scazute pentru polita auto obligatorie, cu atat a fost mai reclamata la CSA.
Schimbari in legislatia RCA, din 2013
Incepand insa cu 2013 apar schimbari in legislatia referitoare la RCA. Astfel, in momentul in care un sofer este implicat intr-un accident si este pagubit, el nu va mai cere despagubiri de la compania de asigurari a celuilalt sofer, asa cum se intampla in prezent, ci va depune dosarul de dauna si va solicita despagubiri de la propriul asigurator RCA.
Schimbarea adusa de CSA isi propune o reglementare a sistemului asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, prin realizarea unui echilibru intre tarifele asigurarilor RCA si valoarea despagubirilor care trebuie platite. De asemenea, vicepresedintele CSA, Cornel Coca Constantinescu, spera la reducerea perioadei maxime de acordare a despagubirilor de la 90 de zile la doar 60 de zile.
In urma unei astfel de schimbari, RCA-ul primeste caracteristicile unui Casco, astfel ca soferul va fi mult mai atent la ce companie isi alege ca asigurator, din moment ce el este beneficiarul direct al serviciilor respectivului asigurator.
Mai exact, soferul pagubit se duce la propria companie de asigurari pentru a solicita despagubirile de care are nevoie in urma unui accident. Ulterior, respectivul asigurator isi recupereaza banii printr-un sistem de decontare automata de la compania de asigurari a soferului vinovat. Intreaga procedura devine astfel mai simpla pentru sofer, iar calitatea serviciilor va creste.
Totodata insa, sunt asteptate majorari de pret in ceea ce priveste asigurarea RCA, care pot ajunge si la 50% la unele companii, astfel incat acestea sa poata acoperi tot necesarul de despagubiri.