Companiile de asigurari au inregistrat incasari cu 75% mai mici in acest an, comparativ cu 2008, pe segmentul de asigurari Casco. Conform statisticilor, o masina din cinci are o asigurare auto facultativa, in conditiile in care in Romania circula aproximativ 4,5 milioane de autoturisme.
In primul semestru al 2012, numarul politelor Casco incheiate a scazut cu 6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Companiile de asigurari se asteapta ca si in acest an, numarul celor care isi asigura masina printr-o polita facultativa sa scada, avand in vedere probleme precum scaderea leasingului, a creditelor auto si a veniturilor.
Unul dintre principalele motive pentru care soferii renunta sa incheie asigurari Casco este reprezentat de existenta fransizei, mai exact costurile pe care soferul trebuie sa le suporte chiar daca masina este asigurata.
De asemenea, multi soferi prefera sa isi rezolve avariile usoare aparute la masina pe cont propriu, la un service oarecare, astfel incat daunele sa nu apara in sistemul companiilor de asigurari, care ulterior vor elibera o polita mai scumpa.
Oferta companiilor de asigurari in ceea ce priveste asigurarea Casco este destul de variata. Unele societati prevad fransiza pentru asigurarea auto facultativa, iar altele au eliminat din start aceasta componenta, pentru a nu-si descuraja potentialii clienti.
Majoritatea asiguratorilor prevad reduceri in ceea ce priveste prima de asigurare pentru polita Casco, in cazul soferilor care au in intretinere copii, fiind considerati mai responsabili, precum si pentru persoanele cu handicap si pentru pensionari.
Soferii care vor sa isi incheie o asigurare auto facultativa pot apela la varianta mai simpla si mai comoda, si anume aceea de a comanda polita de pe internet. Pentru a afla dinainte cat anume ii costa o astfel de polita, ei pot folosi un calculator Casco. Asigurarea va fi livrata acasa in cel mai scurt timp posibil, fara sa mai fie nevoie ca soferul sa se deplaseze la o agentie anume pentru a-si ridica polita.