Codul rutier pe anul 2012 introduce amenzi de pana la 7000 de lei, notiunea de comportament agresiv, precum si scaderea nivelului alcoolemiei care poate duce la intocmirea unui dosar penal.
In luna decembrie a anului 2011, Parlamentul a adus in discutie noul cod rutier pentru anul 2012, care va intra in vigoare incepand cu primavara acestui an. Initiativa schimbarii setului de reglementari pentru soferi a venit din partea Politiei Romane, in urma inregistrarii unui numar mare de accidente si nereguli in trafic.
Prin noul cod rutier se doreste scaderea cu 50% a cazurilor de accidente rutiere mortale pana in anul 2020, comparativ cu 2010.
Amenzi mai mari
Noul cod rutier prevede amenzi mai mari pentru soferii care fac probleme in trafic. Se mareste punctul de penalizare, care va ajunge la 10% din salariul minim pe economie, adica la 70 de lei. In cazul in care un sofer este prins conducand pe contrasens sau daca depaseste viteza maxima legala cu mai mult de 60 km/h, acesta poate primi 100 de puncte amenda, care reprezinta echivalentul sumei de 7000 de lei.
Alte reguli pentru vanzarea si inmatricularea unei masini
Si in acest aspect, noul cod rutier prevede anumite schimbari. Astfel, persoana care va vinde o masina va trebui sa anunte in scris acest lucru intr-un termen de doar 3 zile.
Atunci cand un sofer achizitioneaza o noua masina, va trebui sa solicite inscrierea acesteia in doar 15 zile. In cazul in care aceste doua masuri nu sunt respectate, pot fi acordate amenzi de pana la 20 de puncte, care corespund valorii de 1400 de lei. In anumite cazuri, politia poate chiar sa suspende inmatricularea.
Introducerea notiunii de comportament agresiv
Incepand cu punerea in vigoare a noului Cod Rutier, si soferii indisciplinati in trafic sunt pedepsiti, deoarece va fi introdusa notiunea de “comportament agresiv”, care aduce dupa sine posibilitatea de a ramane fara carnet pentru o perioada cuprinsa intre 30-60 de zile. In cadrul acestei notiuni intra actiuni precum: schimbarea succesiva a benzilor pentru depasire, apropierea agresiva de un alt sofer din spate sau din lateral, plecarea in tromba a masinii, franarile bruste fara motiv sau folosirea abuziva a claxonului sau a semnalelor luminoase. In cazul in care un sofer a fost sanctionat de doua ori la rand in doi ani pentru astfel de infractiuni, politia poate cere examinarea psihologica.
O bere iti poate aduce un dosar penal
Noul cod rutier prevede scaderea nivelului alcoolemiei atunci cand vine vorba de intocmirea unui dosar penal, de la 0,80‰ la 0,50‰. Astfel, daca un sofer consuma o bere inainte sa urce la volan, se poate trezi cu o astfel de problema majora.
3 comentarii
foarte bine!
dece? din cauza celor (care beau,celor care merg cu viteza ,celor care se dau tari la volan ,se antampla sa moara omeni nevinovati) cui nu le convine legile sasi ea bicicleta , atata tim cat respecti legea nu ati face nimeni nimic , problma e ce se antampla cu bani din amenzi,fac ceva pentru noi sau ai beau ei cum se atampla an tara asta frumosa cu drumuri line fara taxe.